Европски аеродроми на великим губицима због пандемије

БРИСЕЛ: Близу 200 аеродрома у Европи ће бити на великим губицима наредних месеци ако се број путника не повећа до краја године, објавило је данас Европско веће аеродрома (АЦИ).
a
Фото: Youtube Printscreen

АЦИ процењује да су 193 аеродрома угрожена, наводећи да је на њима запослено 277.000 људи и доносе 12,4 милијарди евра БДП-а.

Најугроженији су мањи аеродроми који имају до пет милиона путника годишње и њихово затварање би имало несагледиве последице по запослене, рекао је портпарол АЦИ за Ројтерс.

Европски аеродроми са већим протоком путника су такође у опасној зони, јер су првих 20 аеродрома у Европи ушли у дуг од 16 милијарди евра, што је око 60 одсто њиховог годишњег прихода.

"Ови подаци показују драматично суморну слику актуелног стања. Након осам месеци кризе изазване пандемијом, сви европски аеродроми муку муче да остану отворени, а приходи ни изблиза не могу да им покрију трошкове пословања, а камо ли капиталне трошкове", рекао је генерални директор АЦИ Оливер Јанковец, преноси Ројтерс.

АЦИ подаци показују да је број путника на европским аеродромима опао за 73 одсто у односу на септембар прошле године, изгубљено је 172,5 милиона путника.

АЦИ представља више од 500 аеродрома у Европи, од 740 комерцијалних аеродрома на континенту.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести