Фијат предводи домаће извознике, а на листи и Народни музеј

БЕОГРАД: Укупна вредност извоза 15 највећих српских извозника у првом кварталу 2018. године износила је 1,1 милијарду евра, при чему челна позиција припада компанији Фијат Крајслер Аутомобили Србиија (ФЦА), а у том друштву се неочекивано нашао и Народни музеј у Београду са извозом вредним 33,3 милиона евра.

У Народном музеју су изненађени што су се нашли на листи највећих извозника, с обзиром на то да, како кажу за Танјуг, нису остварили било какав девизни прилив.

Како објашњавају, Народни музеј повремено има тематске изложбе с којима гостује у иностранству, што подразумева да се у уговору наведе декларативна вредност културних добара која се привремено извозе из земље, како би организатор изложбе на основу тог износа одредио висину осигурања експоната, која пада на његов терет.

Дакле, у Народном музеју наглашавају да ту нема никакве стварне трансакције, односно да нити средства излазе нити улазе у њихову касу.

Што се тиче листе највећих експортера, извоз Фијата је у периоду јануар-март ове године достигао 225,7 милиона евра, док је извоз ХБИС групе, власника смедеревске Железаре, износио 201 милион евра, према данас објављеном извештају Министарства финансија "Текућа макроекономска кретања".

На трећој позицији је пиротски Тигар тајерс са 103,8 милиона евра, а следе Нафтна индустрија Србије са 82,5 милиона евра и друштво за трговину "Роберт Бош" са износом од 61,5 милиона евра.

Панчевачка ХИП Петрохемија се са извозом вредним 58,7 милиона евра нашла на месту број шест највећих домаћих извозника, испред компаније Тетра Пак са пласманом у иностранству од 52,5 милиона евра.

Осми највећи српски извозник је вршачки Хемофарм (45,2 милиона евра), девети је Грундфос Србија са 44,7 милиона евра, а десети је РТБ Бор са 44 милиона евра.

Следи прокупачки Леони са вредношћу извоза од 42,2 милиона евра, Хенкел са 41,7 милиона евра и Јура са 40 милиона евра.

Са продајом у иностранству вредном 35,4 милиона евра, Ер Србија је заузела 14. место, а Народни музеј у Београду, како смо већ навели, нашао се на 15. позицији са 33,3 милиона евра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести