Гасовод даје енергетску безбедност и привлачи нове инвестиције

БЕОГРАД: „Пуштање гасовода који кроз Србију пролази од бугарске до мађарске границе је веома важно, јер Србији доноси енергетску безбедност”, каже уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

У том смислу, она подсећа на ситуацију из 2006. и 2009. године, када су зиме биле јаке, а Украјина обуставила транзит руског гаса, па смо зависили од залиха у складишту у Банатском Двору и од тога колико смо гаса успевали да набавимо из помоћи од гасних система из Мађарске.

"Сада имамо алтернативни правац снабдевања којим је могуће да у Србију стигне чак 13,88 милијарди кубних метара гаса годишње. То је много више од наше садашње потрошње која је нешто већа од две милијарде кубних метара гаса, а процењује се да ће бити између 3,5 и 4,5 милијарде, када индустрија у негасификованим деловима земље пређе на гас", истиче за Танјуг Јелица Путниковић.

Оцењује да отварањем гасовода, осим добијања енергетске безбедности добијамо и основ за помоћ у привлачењу страних и домаћих инвеститора који сада могу да рачунају на сигурно снабдевање природним гасом.

Као веома важно код отварања новог гасовода, саговорница Танјуга наводи и то што је он грађен према законским прописима Србије, који су усклађени са законодавством Европске уније.

"Када је наша Агенција за енергетику давала сагласност и дозволе Гастрансу око изградње овог гасовода, морали смо да Енергетској заједници пошаљемо та документа на усаглашавање и они су на њих дали позитивно мишљење“, наглашава Путниковић.

Оцењује да су примедбе које је на сам гасовод изнео Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице пре његово мишљење, него конкретне замерке да није испоштовала европско законодавство.

Све је, наглашава, урађено како треба и у складу са нашим законом који је усклађен са европским енергетским пакетима.

Према њеним речима, Србија је успела да направи гасовод који ће наш гасни систем дићи на виши ниво.

Ово зато, јер ће се правити један крак гасовода према БиХ, односно Републици Српској да се појача њено снабдевање.

"Сада ћемо имати довољно гаса, односно притиска да се уради гасификација Србије. С друге стране Европска унија, стално инсистира на диверсификацији праваца снабдевања, што смо сада испунили“, каже Путниковић.

Објашњава да сада када добијамо гас из Бугарске, за оне који нађу купце и хоће да транспортују гас у Србију, остаје могућност да преко гасовода којим ми сада добијамо гас из Мађарске и који у земљу улази код Хоргоша, упумпају гас у Србију.

Капацитет тог гасовода је, иначе, седам милијарди кубних метара гаса годишње.

Такође, Србија прави још једну гасну конекцију са Бугарском. Реч је о гасоводу Ниш-Димитровград тако да ћемо у будућности моћи да добијамо и гас преко Бугарске, из неких других праваца, а не само руски гас.

Гасовод је јутрос рано отворио председник Србије Александар Вучић и оценио да је овај дан и овај догађај важан за Србију.

Истакао је да је најважније што ћемо сада моћи да привучемо инвеститоре тиме што има гаса за фабрике.

Најавио је да ће врло брзо, већ за 10 или 15 дана, бити изнети предлози за значајно снижење цене прикључка на гас за домаћинства у Србији.

Иначе, магистрални гасовод у Србији је дугачак 403 километра од бугарске до мађарске границе, односно од Зајечара до Хоргоша.

Гасовод Турски ток је пројекат руског Гаспрома и турског Боташа који би требало да обезбеди стабилно снабдевање гасом Турске, јужне и југоисточне Европе.

Дуг је 930 километара, капацитет му је 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први крак пролази кроз Турску, а други иде ка Бугарској, Србији и Мађарској.

Србија и Бугарска тај део гасовода називају Балкански ток а капацитет сваког крака је 15,75 милијарди кубних метара гаса, што је довољно за потребе 15 милиона средњих домаћинстава.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести