Грчка добила изузећа у ЕУ споразуму о гасу

АТИНА: Грчка је обезбедила два важна изузећа у споразуму о смањењу потрошње гаса који је одобрен у уторак на ванредном састанку Савета министара енергетике ЕУ.
gas gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Та изузећа не елиминишу негативне последице споразума на енергетски систем и економију Грчке, али их значајно ограничавају и остављају простор за ефикасно управљање, пише данас дневни лист Екатимерини.

Прецизније, Грчка је тражила и успела је да добије клаузулу која омогућава да се смањење потрошње гаса од 15 посто израчунава у односу на период од 1. августа 2021. до 31. марта просле године, а не на бази просека у претходних пет година.

Захваљујући том изузећу, обавеза смањења потрошње је задржана на максимално 15 посто, односно на 7,5 терават-сати, за разлику од смањења од 24 процента које би било неопходно према обрачуну на основу петогодишњег просека, објашњава лист.

Истовремено, Грчка је, заједно са Шпанијом, Италијом и Португалијом, успела да обезбеди клаузулу која омогућава да се део природног гаса који користе електране и који је неопходан за стабилност система изузме из ограничења од 15 посто у случају ванредне ситуације у сектору производње електричне енергије.

Ово изузеће се сматра најважнијим за Грчку, јер је електроенергетски систем 70 посто заснован на гасу и практично би било немогуће да се обезбеди његов несметан рад са ограниченом количином гаса.

Ипак, Европска комисија мора прво да да сагласност и да добије неоспорну документацију о потребама гасних електрана да би примена клаузуле из споразума која се односи на ову опцију била могућа.

Грчка није била у могућности да добије "quid pro quo" (ја теби, ти мени) изузеће за гас који продаје трећим земљама, а који учествује са 22 посто у њеном укупном увозу.

Споразум предвиђа изузећа за државе ЕУ да саме прилагоде своју обавезу смањења потрошње гаса ако имају ограничене интерконекције са другим земљама и ако могу да докажу да се њихови интерконекцијски извозни капацитети или домаћа инфраструктура за течни прировни гас (ТПГ) користи за преусмеравање гаса у друге државе чланице у пуној мери.

То изузеће обухвата Шпанију, Португалију и три друге земље ЕУ са већим извозним потенцијалом, док је Грчка изостављена, напомиње Ектимерини.

Споразум, међутим, оставља потпуно незаштићеном индустрију, од које ће прво бити затражено да смањи потрошњу без надокнаде, закључује се у тексту.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести