Гугл обуставља праксу избегавања пореза

ВАШИНГТОН: Гугл ће престати да користи шему коју многе компаније користе како би избегле плаћање пореза, помоћу које је од пореских власти до сада сакрио милијарде долара, а тај потез објашњава поједностављењем корпоративне структуре.
gugl
Фото: Tanjug (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)

Гугл је једна од мултинационалних компанија које су често на мети критика да користе свој положај и снагу и да отварањем подружница широм света и пребацивањем добити из једне у другу значајно умањују пореске обвезе.

Шема позната као "Double Irish With A Dutch Sandwich" једна је од познатих метода избегавања плаћања пореза на добит која користи одређене рупе у законима САД, Ирске и Холандије, чијом комбинацијом и коришћењем офшор компаније је могуће значајно умањити порезе.

Како преноси СееБиз, Гугл очигледно одустаје од ове пракса јер се из пореске пријаве компаније за 2018. годину види да ће компанија крајем 2019. или током 2020. престати да користи ирско-холандску шему интерног пребацивања добити.

Из Гугла кажу да ће, захваљујући поједностављеној корпоративној структури, лиценце за производе и услуге убудуће својим подружницама продавати из САД, а не путем офшхор компаније с Бермуда.

Пребацивање спољне добити у САД олакшано је и законом донетим прошле године, којим је Трампова администрација ослободила плаћања заосталих пореза све оне који одлуче да своје пословање на овај начин вратити у властиту земљу.

У Гуглу тврде да су и до сада плаћали све порезе које су морали, као и да им је просечна стопа пореза на добит у протеклих десет година била 23 одсто, од чега је 80 одсто плаћено на домаћем тржишту, у САД.

С друге стране, та компанија је кроз своје подружнице у ЕУ на сав остали профит плаћала значајно мање порезе, због чега је више пута била под истрагом.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести