Хрватска уводи порез на екстрапрофит

ЗАГРЕБ: Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је данас увођење пореза на екстрапрофит у тој земљи.
novac porez dug
Фото: pixabay.com

“На јавну расправу шаљемо Закон о додатном порезу на добит. То знажи да они који имају више помогну онима који имају мање. Сматрамо да би оваква врста пореза била солидарни допринос", рекао је Пленковић на седници владе, додајући да се "не ради о кажњавању оних који су успешни".

Министар финансија Марко Приморац је на коференцији за медије изложио детаље предложеног закона, наводећи да је тај порез пре свега намењен редистрибуцији профита пореских обвезника који ће остварити знатно веће нивое добити у односу на четворогодишњи просек, преноси портал дневно.хр.

Он је подсетио да у хрватском систему опорезивања добити већ постоје две стопе и два прага, а с новим порезом се у овој кризној ситуацији уводи дефацто још један праг и још једна стопу. .

"Они чији је приход већи од 300 милиона куна (39,7 милиона евра) плаћаће порез на екстрапрофит. Они ће имати стопу од 18 посто пореза на добит, те додатни порез који ће зависити од нивоа профита у 2022. који буде за 20 одсто изнад просека у последње четири године године”, казао је Приморац.

Према његовим речима, кад се све сабере ако је некоме добит у 2022, на пример, порасла 50 посто у односу на четворогодишњи просек, његова ефективна стопа пореза на добит би била 24 посто, а ономе чија је добит порасла 100 посту у односу на последње четири године, ефективна пореска стопа ће бити око 30 одсто.

"У овј кризној ситуацији, када сви треба да поднесу део терета кризе, сматрамо да је предлог оваквог пореза утемељн на начелима једнакости и праведности", рекао је Приморац, додајућу да се нови порез односи на све прабне субјекте, а не само на енергетски сектор и да би обухватио око 200 највећих привредника.

Укупан порески приход би, прецизирао је, био две милијарде куна (око 265 милиона евра).

Он је нагласио да ће се средства од пореза на есктрапрофит "користити искључиво за помоћ најугроженијима, а не за пуњење државног буџета".

Приморац је такође рекао да је ово једнократан порез за 2022. годину.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести