ИФО институт: Корона ће коштати Немачку до 730 милијарди евра

МИНХЕН: Коронавирус ће коштати немачку привреду стотине милијарди евра губитака у производњи, узроковаће скраћење радног времена и нагли скок незапослености, и извршити велики притисак на државни буџет, према тренутним калкулацијама немачког Института ИФО.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

“Штете ће вероватно премашити све које смо видели током последњих деценија у Немачкој било од економских криза или природних катастрофа“, каже Клеменс Фуест, председник овог института са седиштем у Минхену.

“Зависно од сценарија, привреда ће пасто за 7,2 до 20,6 процентних поена. То одговара трошковима у распону од 255 до 729 милијарди евра“, оценио је Фуест, наводи се у саопштењу ИФО института достављеном Танјугу.

Према његовим речима, уколико привреда буде у стању делимичног застоја током два месеца, трошкови ће се кретати између 255 и 495 милијарди евра, у зависности од сценарија.

То значи, како додаје, да ће производња на годишњем нивоу опасти за 7,2 до 11,2 процентних поена.

“Најбољи сценарио подразумева да ће се економска производња током два месеца спустити на 59,6 процената у односу на укупан привредни капацитет, у трећем месецу би се опоравила на преко 79,8 процената, а у четвртом би се вратила на 100 процената”, објашњава Фуест.

Међутим, уколико се делимчна обустава производне активности продужи и на трећи месец, трошкови ће онда скочити на 354 до 729 милијарди евра, што значи губитак раста од 10 до 20,6 процентних поена, наводи он.

Корона криза, каже Фуест, такође изазива велике дисторзије на тржишту рада, које су горе чак него на врхунцу финансијске кризе 2008/2009.

Према сценаријима ИФО Института, могло би да дође до смањења 1,4 милиона радних места са пуним радним временом,што значи да ће више од шест милиона запослених радити са скраћеним радним временом.

Не рачунајући опсежне планиране државне гаранције и зајмове као и могуће европске пакете помоћи, немачки буџет ће бити оптерећени додатним расходима у износу до 200 милијарди евра.

“Ипак, ради макроекономске стабилизације, потребно је и пожељно смањење пореза на приходе и повећање расхода, посебно за трансфере социјалним фондовима“, поручио је Фуест.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести