Иран заинтересован за овчије месо и стручњаке из Србије

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар индустрије, рударства и трговине Ирана Мохамад Шаријатмадари закључили су да трговинска размена између две земље може бити много већа и да економски односи треба да прате политичке.
r
Фото: Tanjug

После заседања 15. Мештовите комисије за трговину између Србије и Ирана, министар Љајић рекао је да је константовано да су политички односи између Србије и Ирана на већем нивоу од економских, као и да су обе стране разговарале о начинима да се привредна сарадња повећа.

"Наша трговинска размена је 21 милион долара и да би се то повећало, морамо да решимо проблем са банкарском сарадњом и платним прометом. Договорили смо да започнемо преговоре о закључењу споразума о слободној трговини, то је најбољи пут да се повећа трговинска размена", рекао је Љајић.

Он је навео да је Иран заинтересован за увоз овчијег меса и јестивог уља из Србије, као и за српске стручњаке за реконструкцију и ремонт термоелектрана.

Љајић је додао да су пољопривреда, енергетика, туризам и грађевинарство области у којима сарадња две земље може бити већа.

Министар индустрије Ирана Мохамед Шаријатмадари рекао је да су се министар Љајић и председник Србије Александар Вучић лично ангажовали за унапређење сарадње две земље, као и да су односи Србије и Ирана засновани на "win-win" принципу.

"Непрекидно подржавамо територијални интегритет Србије, она је кључни фактор стварања мира у региону и ми ћемо увек бити уз њу на том путу", рекао је Шаријатмадари.

Он је подсетио да су Иран и Србија увек имали добру сарадњу у области пољопривреде и да Србија увози нафту за 800 милиона долара, те да Иран ту може бити велики партнер будући да има искуства у одржавању и изградњи рафинерија.

После заседања мешовите комисије потписани су споразум о ваздушном саобраћају између Србије и Ирана, на који је параф ставила министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, и споразум о сарадњи у области здравља биља и биљном карантину који је потписао министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести