Кандић: Тржиште малопродаје добро снабдевено

НОВИ САД: Тржиште малопродаје у Србији је од почетка пандемије добро снабдевено и у првих 10 месеци ове године остварен је раст промета у трговини на мало од 5,2 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, изјавио је државни секретар у Министарству трговине Урош Кандић и додао да је очувана и ценовна стабилност.
market prodavnica
Фото: pixabay.com

Говорећи на конференцији “Off/On Line“ у организацији Новосадског сајма, рекао је да је доброј снабдевености тржишта малопродаје допринела јака сировинска база као и диверзификација структуре малопродаје, док је неочекивано великом расту промета у трговини на мало значајно допринела експанзија електронске трговине.

Кандић је када је реч о електронској трговини казао да се и по завршетку пандемије очекује наставак експанзије тог вида куповине и да постоји велики простор за раст онлајн продаје, поготово код трговаца робом широке потрошње.

Иако се од почетка проглашења пандемије бележио огроман раст поруџбина који је и до 10 пута бржи од раста продаје у малопродајним објектима, укупан приход од електронске трговине је достигао свега 0,6 одсто укупних прихода трговаца робом свакодневне потрошње, рекао је Кандић.

Додаје да је тај проценат пре почетка пандемије износио 0,2 одсто.

Он је оценио да су се трговци врло брзо прилагодили онлајн трговини, али да се највећи број притужби грађана Тржишној инспекцији односи на проблеме при испоруци робе.

Услед велике експанзије онлајн поруџбина, десило се засићење јер инфраструктура испоруке није могла да прати толики раст. Дешавало се да касне пошиљке и да се губе, али се тај проблем сада полако превазилази, објаснио је он.

У прилог томе је додао да је од септембра ове године Министарству трговине, туризма и телекомуникација поднето осам захтева привредних субјекта за добијање дозволе за рад, док је, поређења ради, у прошлој години регистрован само један нов оператор, што је, како је навео, најбоља илустрација повећања обима електронске трговине током пандемије.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести