Кисић Тепавчевић: Даље унапређење политике запошљавања

БЕОГРАД: Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је циљ предложених измена Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености даље унапређење политике запошљавања.
darija kisic
Фото: Tanjug (video)

Представљајући предложене измене народним посланицима, Кисић Тепавчевић је навела да се њима прецизира да су Стратегија запошљавања и пратећи Акциони план основни документи јавних политика у области активне политике запошљавања.

Она је подсетила да је Влада Србије у фебруару и марту ове године, на предлог Министарства, усвојила нову Стратегију запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године, чији је општи циљ успостављање стабилног и одрживог раста запослености, и Акциони план за период од 2021. до 2023. године.

Министарка је додала да су ради унапређења положаја незапослених лица на тржишту рада у Стратегији предвиђене мере активне политике запошљавања за унапређење положаја жена, младих, особа са инвалидитетом, корисника новчане социјалне помоћи, Рома и Ромкиња и других рањивих категорија незапослених.

У циљу спровођења Стратегије израђен је Акциони план, којим су утвђене мере активне политике запошљавања које ће се спроводити у наредне три године - додатне обуке, субвенционисано запошљавање, јавни радови, мере за особе са инвалидитетом.

Планирано је да мере активне политике запошљавања у овој години обухвате више од 18.000 особа, наредне године више од 20.000, а 2023. године више од 21.000 особа.

Ради реализације мера активне политике запошљавања, Национална служба за запошљавање расписала је јавне позиве и конкурсе 2. априла 2021. године.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести