Кнежевић: Циљ да размена са Белорусијом буде 500 милиона долара

БЕОГРАД: Укупна робна размена Србије и Белорусије у 2016. години је износила 80 милиона долара а један од најважнијих циљева је да се она повећа на 500 милиона долара, изјавио је данас министар привреде Горан Кнежевић истичући да је за то потребна боља комуникација привредника. 
Srbija-Belorusija
Фото: Tanjug

“Како бисмо достигли циљеве који су наши највиши држзавни руководиоци усагласили на међусобним билатералним сусретима, а пре свега, један од најважнијих циљева - 500 милиона размене између две земље, потребно је да остваримо, пре свега, јачу комуникацију привредника, јер су они ти који чине ту сарадњу бољом и квалитетнијом”, рекао је Кнежевић након седнице Међувладине српско-белоруске комисије за трговинско- економску сарадњу.

Држава је ту да само направи добар привредни амбијент, истакао је он.

Кнежевић је белоруским пријатељима предочио неколико сегмената где би сарадња две земље могла бити већа и боља и где постоји већа перспектива, а као први је навео директне инвестиције.

“У складу са законом о улагањима и уредбом коју је издала влада, постоје бројни финансијски и нефинансијски подстицаји за стране инвеститоре. Такође, има и 160 предузећа у процесу приватизације која се налазе у портфељу министарства привреде и која су спремна на различите моделе приватизације и ту видим велику могућност за будућу сарадњу”, рекао је Кнежевић.

Такође, министар је истакао и формирање заједничких предузећа и заједнички излазак на нова, трећа тржишта где би се, оцењује, могло бити веома конкурентно са нашим робама и услугама.

Кнежевић је рекао и да је данас такође сазрела идеја коју су представници привредних комора две земље разменили, а то је, открива, иницијатива за одржавање Дана добављача, поготово у области грађевинарства и пољопривреде, која би, како сматра, још више зближила наше привреднике.

“За све области које сам предложио, постоје међудржавни споразуми потписани у Минску за време посете премијера Вучића. Сад је на привредницима да остваре контакте, да се њихови послови одвијају на најбољи начин, а на нама је да баријере, којих је све мање, срушимо и да пословање између две државе буде што једноставније”, нагласио је министар.

Кнежевић је рекао и да је са белоруским колегом разговарао о широком дијапазону тема, од приватизације Петра Драпшина у Младеновцу до питања о противпожарним возилима и како је рекао, "може да ода малу тајну", да је лично од премијера Вучића добио задатак да те ствари што пре усагласи и заврши са Белорусијом.

Белоруски министар за антимонополско регулисање и трговину Владимир Васиљевич Колтович истакао је да између две земље нема никаквих баријера у комуникацији, да је створена је добра правна база, те потписан споразум о слободној трговини, и да се већ седам година ради у том режиму.

“Међу нама нема виза и ради се без препрека, иако је 2016.г. био мали пад у размени, 2017.г. су бројеви почели да расту, у прва два месеца робна размена порасла је за 62 одсто, за 42 одсто повећан обим извоза Белорусије у Србију, а увоз из Србије у Белорусију повећан је 83 одсто”, навео је Колтович.

Додао је да су за време посете српског премијера почетком године Белорусији, постављени планови на основу којих треба подићи робну размену на 500 милиона долара, те да је резултат тога “мапа пута” где су постављени основни задаци за обе земље.

Он је рекао да је почела монтажа трактора, у Србији се монтирају и теретна возила, а донета је и понуда за почетак производње ауто делова.

“Ради смо да позовемо инвеститоре да учествују у Минску, граде се два велика трговинска центра, такође, 2016. је отпочео нови пројекат - ''ВК капитал'' и ми смо такође спремни заузврат да инвестирамо у Србију. Спремни смо на сарадњу и у областима туризма, спорта, научно техничког развоја”, истакао је Колтович.

Живи контакти, према његовом мишљењу, без сумње дају резултате.

Два министра су копредседавала седницом Међувладине српско-белоруске комисије за трговинско- економску сарадњу, а потписали су Протокол са Десетог заседања Међувладине комисије и Меморандум о међусобном разумевању и сарадњи у области конкурентске политике.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести