Костић: Не одустајем од Горењске банке, гледам и ка туризму

ЉУБЉАНА: Српски бизнисмен Миодраг Костић каже да остаје при плану да преузме словеначку Горењску банку преко своје АИК банке, али истиче и да тражи прилике у туристичком сектору, у који је већ ушао с инвестицијама у хотел Кампински Палас (Кампински Палаце) у Порторожу и у приморски аеродром.
miodrag kostic, MK grupa Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У интервјуу за словеначку агенцију СТА, Костић је оценио да је Словенија одлична дестинација за инвестиције као чланица ЕУ. 
"МК група послује у 50 земаља, извозимо у све земље ЕУ, а приступање Србије ЕУ није тако далеко. Али желимо да пребацимо део наших послова у уређенију земљу са уређенијим правним системом, као што је Словенија", рекао је Костић. 

Костићева фирма заинтересована је за куповину хотела, који имају више од 100 кревета, као и за инвестиције у пољопривреди, наводи СТА.
Агенција наводи и да АИК банка има власнички удео од 32,47 одсто у Горењској банци и да ће тражити од Банке Словеније дозволу за већински удео у наредним данима, а Костић каже да очекује да добије зелено светло од Банке Словеније, имајући у виду да је већ једном омогућила трансакцију, али је рок истакао. 

Костић је рекао да је Банка Словеније повећала капиталне захтеве од своје првобитне одлуке, али је нагласио да је АИК сада снажнија него што је била када је први пут тражила одобрење.
СТА наводи да је пријављено да је АИК изгубио дозволу српске централне банке за тај договор, али је Костић рекао да АИК има дозволу и да ју је предао пре 30. априла. 

Првобитно се очекивало да ће АИК купити 37,6 одсто улога у Горењској банци, која је у власништву туристичке компаније Сава, али како је понуда одложена због регулаторних проблема, компанија Сава је одлучила да прода акције највећим кредиторима. 
Упркос том потезу, Костић је рекао да још није изгубио веру у преузимање. 

"Ако постоји бољи купац, не видим проблем да им продам банку, можда бисмо продали наше улоге бољем понуђивачу. Али тренутно не видим бољег купца", рекао је Костић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести