Ковид није зауставио глобални раст капацитета ветроелектрана

БОН: Глобални капацитети за производњу електричне енергије из ветра повећани су прошле године за 93 гигавата, што је за 50 посто више нових ветротурбина него 2019, према управо објављеном извештају Светске асоцијације за енергију ветра (WWЕА).
vetropark mramorak fifa
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Укупан капацитет свих ветропаркова у свету сада достиже 744 GW, и довољан је за подмиривање 7,0 процената глобалне потражње за електричном енергијом.

Снажан раст изненађује неке посматраче јер су многе земље пријавиле кашњења током прошле године због поремећаја у међународном ланцу добављача и недостатка расположиве радне снаге.

"Овај снажни раст постигнут је упркос пандемији. Иако се чини да ковид-19 кочи развој овог сектора у неким земљама, генерално посматрано није имао никакав негативан утицај, већ је изгледа убрзао прелазак на ветар и друге изворе обновљиве енергије", наводи се у извештају, преноси агенција Анадолија.

У документу се констатује да Кина и даље предњачи у односу на друге земље, при чему је инсталирала додатних око 52 GW капацитета у року од једне године, што одговара тржишном уделу од 56 одсто.

„С новим постројењима Кина сада има капацитете на ветар од 289 гигавата, што чини 39 процената укупних глобалних капацитета“, додаје се у извештају.

САД, које су задржале позицију број два, такође су забележиле изванредно повећање капацитета од скоро 17 GW, који су достигли прошле године укупно 122 GW.

Коментаришући ове резултате, генерални секретар WWЕА-е Стефан Гзангер оценио је да с интензивирањем напора расту шансе да свет испуни циљеве из Париског климатског споразума и ограничи глобално загревање на 1,5 степени Целзијуса.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести