Кренуо најдужи комерцијални лет у историји ваздухопловства

ЊУЈОРК: Њујорк и Сиднеј од данас ће бити повезани директном авио-линијом без слетања, која ће оборити све досадашње рекорде када су у питању комерцијални летови.
d
Фото: Google maps

Авион Боинг 787-9, у коме ће се налазити 40 путника, прелетеће 16.000 километара без слетања и допуне горива. Особље и путници морали су да прођу посебне менталне и физицке тестове издржљивости.

На првом од три "супер дуга" пробна лета, научници ће пратити ефекте 19-часовног лета, односно како ће путници да то поднесу.

Аустралијски национални превозник "Љантас" планира ове године још два оваква лета. Авион би требао да слети у Сиднеј у недељу ујутро, преноси Б92.нет.

Летови компаније "Сингапоре Аирлинес" који саобраћа из Сингапура за Њујорка до сада је држао рекорд.

Број путника на лету од Њујорка до Сиднеја је ограничен како би се минимализирала потрошња горива и омогуцило да авион прелети 16.000 километара без поновног пуњења.

Научници из два аустралијска универзитета биће у летелици како би пратили образац спавања путника, границу издржљивости и потрошњу хране. Пилоти ће носити уређај који прати њихове мождане таласе и будност.

С обзиром на 15-сатну временску разлику измеду Њујорка и Сиднеја, учинак овог путовања биће помно праћен.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести