Љајић: Крајем априла потврда Србије на евроазијском тржисту

БЕОГРАД: Крајем априла Међувладин савет требало би да потврди отварање евроазијског тржишта за Србију које броји више од 180 милиона потрошача.  
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

То ће српским произвођачима омогућити неограничен бесцарински извоз воћне ракије, а уз квоте вињака, сира и цигарета, рекао је за РТС министар трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића.
Две и по године се преговара о споразуму са Евроазијском унијом и најбитније је да дође до финализације споразума, рекао је министар у Јутарњем програму Јавног сервиса.

"Споразум предвиђа неограничен извоз воћних ракија на евроазијско тржиште а издејствовали смо и извоз 2.000 тона цигарета", казао је министар.
Према Љајићу, свакако да у овом тренутку немамо још капацитет да задовољимо тако огромно тржиште али верује да ће овај споразум бити подстрек да наши произвођачи прошире капацитете.

Говорећи о последицама одлуке Приштине да уведе сто одсто увећане таксе на производе из Србије, Љајић каже да је реч мање пласираној роби на тржишту косовске територије за 90 милиона евра, за три месеца од када је та мера ступила на снагу.
"Уколико се таксе не укину ти губитци ће бити много већи проблем је губитак тржишта.  Већ су се појавили привредници из Словеније, Хрватске, Мађарске и Македоније који својом робом замењују српске производе", рекао је Љајић. 

Српска роба се појављује и на косовком тржишту алтернативним каналима или кроз сиву економију, а део робе иде тако што се наша роба продаје Македонцима који је онда реекспортују на Косово. 

Годинама се прича о нижој цени роминга а према речима министра Љајића почетком априла се очекује споразум о мањој цени роминга који ће осим Македоније, Црне Горе и БиХ укључити овог пута и Албанију и КиМ.
Министар очекује да се у догледном времену снизе цене роминга и са земљама ЕУ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести