Љајић: У првих пет месеци мањи девизни прилив од 220 до 250 милиона евра

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас, говорећи о штети у туризму због ситуације са корона вирусом, да ће према неким проценама у првих пет месеци девизни прилив бити мањи између 220 и 250 милиона евра.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Љајић је рекао да би, према речима угоститеља и хотелијера, ово била најбоља туристичка година од 1989.године, јер је Србија за прва два месеца забележила раст туриста за 21 одсто, што је десет пута више него прошле године.

Међутим, сада су сви аранжмани отказани до 1.јуна.

"Сви грађани који су добили ваучере могу да их користе до 20.новембра", рекао је Љајић и прецизирао да ће моћи да се помери датум путовања, али не и дестинација.

Утврђено 27 неправилности, наложено враћања цена

Љајић је изјавио да су у 27 случајева утврђене неправилности, односно да су цене неких производа биле више од цена које су донете одлуком владе и додао да је наложено враћање тих цена на претходни ниво.

То се пре свега односи на лимун, јабуке, ђумбир, али и алкохол, заштитну опрему, маске и рукавице.

Он је додао да се кол центру до јуче јавило 905 грађана, односно толико је било позива, а грађани су се углавном жалили на недостатак дезинфекционих средстава и заштитне опреме, али и на више цене јужног воћа.

"Овакве ситуације могу да створе две врсте тржишних аномалија, с једне стане да дође до нестасице или да се појави црно тржиште. За сада немамо ниједну од те две аномалије изражену у неком обиму. Може да дође до привремене несташице док роба не дође до магацина", рекао је Љајић за ТВ Прва.

Према његовим речима, многи трговци су ограничили количине које можете да купите тако да је у многим радњама лимит 5 килограма брашна, у неким радњама џак кромпира или 2,5 килограма лука.

То је огранично, јер се, како објашњава, мали продавци снабдевају у великим супермаркетима и онда ту робу продају у својим продавницама.

"Још увек већих проблема са снабдевеношћу нема. Може да постоји кашњење у испорукама за робу која се набавља у иностранству, али трговци за сада не изражавају бојазан да би то могло додатно да се компликује", рекао је Љајић.

Уколико се настави овај тренд сигуран сам, закључио је Љајић, да можемо да одржимо овај ниво снабдевености у нашим радњама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести