Михајловић: Брзе дозволе отвориле 20.000 градилишта

НОВИ САД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да је 10. место Србије у свету по брзини издавања грађевинских дозвола најбитнија ствар у области за коју је у Влади србије задужена, те оцењује да је брзина издавања дозвола омогућила и да тренутно имамо око 20 хиљада градилишта. 
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

У изјави Танјугу она каже да је до пре три године било 40 пута мање градилишта у Србији, те напомиње да је 2014. наша земља била 186. у свету по брзини издавању дозвола, због чега напредак постигнут за последње три године сматра грандиозним. 
Говорећи о резултатима у години која се ближи крају, Михајловићева је издвојила почетак радова на великом пројекту модернизације пруге од Београда до Будимпеште, који је, према њеним речима, тренутно навреднији пројекат у Европи.

Процењена вредност пројекта модернизације пруге Београд - Будмипешта је само са српске стране више од две милијарде евра. 
То је врло захтеван пројекат и Србија по први пут ради на пројекту брзе пруге на којој ће се ићи брзином између 160 и 200 километара на сат. Почели су радови на две деонице од Београда до Новог Сада, истакла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Михајловићева је додала да је веома битно и потписивање комерцијалног уговора за деоницу између Прељине и Пожеге на Коридору 11, истакавши да се реализацијом тог пројекта ауто пут кроз Србију приближава не само граници са Црном Гором, већ и са Босном и Херцеговином. 

"На Коридору 10 смо завршили скоро све изузев Грделичке клисуре. На појединим деоницама ради се асфалтирање, али те деонице не можемо још пустити јер желимо да Грделичку клисуру завршимо у потпуности, а остали су још тунели и косине који се сад решавају", казала је Михајловићева и додала да је у 2017. години потрошено неколико стотина милиона динара на рехабилитацију и реконструкцију регионалних путева, као и на одржавање путне мреже у локалним самоуправама широм земље.

Међу приоритетима у наредној години министарка помиње завршетак Коридора 11, односно завршетак ауто пута од Обреновца до Прељине који је ће бити дуг 102 километра, као и сигуран завршетак Коридора 10 који ће омогућити да се од севера Србије до југа, као и границе са Бугарском може ићи ауто путем дуж читаве земље. 

"У следећој години ћемо потписивати и комерцијални уговор за трећу деоницу брзе пруге од Новог Сада до Суботице. Такође, битно је потписивање уговора и за Моравски коридор и почетак изградње тунела на Фрушкогорском коридору на такозваној секцији 2. Ту је све спремно и сада је на нама да видимо како ћемо све то исфинансирати", закључила је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести