Михајловић: Градња аутопута Ниш-Приштина следеће године

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће изградња прве деонице аутопута Ниш-Мердаре-Приштина, од Ниша до Плочника, према плану Владе Србије и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) почети следеће године.
Mihajlovic-Negre/Tanjug
Фото: Tanjug

Потпредседница Владе Србије, која се данас састала са директорком Канцеларије Европске инвестиоционе банке за Западни Балкан, истакла је важност такозваног "аутопута мира" који ће дужином од 77км пролазити кроз Србију, односно кроз Топлички и Нишки округ.

"Верујем да овај пут, у који ће бити уложено 212 милиона евра, може да донесе само нове послове и додатне инвестиције за око пола милиона људи који живе у овим окрузима", рекла је Михајловић.

Она је додала да је у току финализација идејног пројекта који финанасира Фонд за Западни Балкан, као и да је влада завршила просторни план о којем ће се ускоро разматрати на седници владе.

"Од новембра ћемо кренути са процесом експропријације за деоницу Ниш-Плочник, а очекујем да ћемо следеће године видети раднике на изградњи ове деонице аутопута", рекла је Михајловић.

На питање новинара да ли постоје важнији приоритети у саобраћајној инфраструктури и констатацију да је аутопут Ниш-Мердаре-Приштина важнији за Косовске Албанце него за грађане Србије, министарка је истакла да ће, осим преко Коридора 10, Србија изаћи на море и овим аутопутем.

"Није ово ауто-пут за Косовске Албанце, већ за читав регион. Србија нема море и луке су јој потребне, а овим аутопутем изаћићемо у албанске луке. Ми смо једина земља у региону која је оивичена са осам граница, наш интерес је да се што више повежемо са сваком земљом. Србија је мала, али транзитна земља и треба што боље да искористи свој положај", нагласила је Михајловић.

Према њеном мишљењу изградња аутопута Ниш-Мердаре-Приштина је итекако исплатива.

"Данас на Косову живи мање од шест одсто Срба, хајде да покушамо да их задржимо, а један од начина је и овај", рекла је Михајловић.

Потпредседница владе указала је и на други важан пројекат који се односи на модернизацију, електрификацију, и реконструкцију пруге Ниш-Димитровгра који ће, такође, бити реализован у сарадњи са ЕИБ.

"То је још један важан инфраструктурни пројекат чија је вредност 260 милиона евра. То је огроман новац за нашу земљу", нагласила је потпредседница владе. 

Директорка Канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, Дубравка Негре, изразила је задовољство што ће ЕИБ, која је у последњих 15 година уложила више од милијарду и по евра у путну и железничку инфраструктуру у Србији, наставити сарадњу са Владом Србије.

Она је нагласила да аутопут Ниш-Мердаре-Приштина треба да споји не само Србију са административним прелазом на Косову, већ и централну Европу са луком Драч.

"Преговарамо са косовском страном о изградњи пута који ће спојити Приштину и Србију са Албанијом, али на тај начин и Мађарску и остале земље централне Европе са луком Драч, рекла је Негре.

Негре је додала да је у пројекат обнове и модернизације пруге Ниш-Димитровград одобрено 77 милиона евра бесповратних средстава Европске уније која ће бити, како је рекла, комбинована са улагањима Европске инвестиционе банке и средствима Владе Србије која улаже у експропријацију. 

"Евопска инвестициона банка је, пре свега, непрофитна организација, имамо веома повољне услове финансирања, нисмо ту да се обогатимо на рачун грађана Србије већ да помогнемо капиталне инвестиције које су неопходне да се подигне економски раст Србије", рекла је Негре.

Жеља је директна авио-линија са Индијом 

Михајловић је у разговору са Чаухан изјавила да је жеља Србије да успостави директну авио-линију са Индијом.

Михајловић и Чаухан, наведено је у саопштењу, разговарале су о даљем наставку сарадње две земље, пре свега у области родне равноправности, ваздушног саобраћаја и инфраструктурних пројеката.

Потпредседница владе је предложила да се у наредном периоду у Београду организује састанак са индијским компанијама како би им се презентовали пројекти на којима Србија ради, зарад успостављања још боље сарадње две земље.

"Има доста простора за сарадњу Србије и Индије, како кроз пољопривреду, здравство, нове технологије, тако и кроз развој туризма, област енергетске ефикасности и инфраструктурних пројеката које реализујемо. Жеља нам је и да успоставимо директну линију између Србије и Индије“, истакла је Михајловић. 

Она је захвалила амбасадорки Чаухан на досадашњој подршци за активности које Координационо тело за родну равноправност спроводи.

"Урадили смо много у претходном периоду у области родне равнопраности, верујем да ћемо и у будућности моћи да рачунамо на вашу подршку за пројекте које спроводимо", рекла је Михајловић.

Амбасадорка Чаухан је изразила захвалност Србији због укидања виза за грађане Индије, и истакла да би успостављањем директне авио-линије туризам и трговинска размена између две земље били на много вишем нивоу.

"Наша намера је да грађанима Индије представимо Србију. Потенцијала за сарадњу има доста. Такође, када је родна равноправност у питању, имаћете моју пуну подршку, као и до сада“, рекла је Чаухан.

Она је истакла да Србија кроз реформе које спроводи представља погодно тле за нове инвестиције, те да очекује долазак још више индијских компанија на српско тржиште.

Потпредседница Владе је овом приликом амбасадорки Индије поклонила ручни рад који презентује српску културну баштину и који су израдиле жене са села, у оквиру заједничке иницијативе Координационог тела за родну равноправност, НАЛЕД-а и Етно-мреже "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести