Михајловић: Министарству 1,5 милијарди динара више у буџету

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће у 2018, ако се изузму програмски зајмови, имати већи буџет за милијарду и по динара, изјавила је данас потпредседница владе и министарка Зорана Михајловић.
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Она је навела да ће буџет тог ресора у 2018. износити укупно 77 милијарди динара, од чега су више од 30 милијарди програмски зајмови.

Михајловић је, одговарајући на питања новинара, рекла да су први пут од ове године, а тако ће бити и у 2018, сви програмски зајмови евидентирани на самом Министарству грађевине, што раније није случај.

"То су зајмови који користе Путеви Србије, Коридори и железнице", казала је она, истичући да је то разлог зашто изгледа као да ће буџет бити много већи.


Тражимо смањење такси за употребне дозволе

„Министарство грађевинарство је предложило Министарству финансија да за десетак пута смањи таксе за издавање употребних дозвола за одређене објекте, изјавила је Михајловић.

"Настављамо да се боримо и смањујемо парафискалне намете. Министарство грађевинарствa је, између осталог, упутило Министарству финансија предлог да се такса за употребне дозволе у многоме смањи односно да одговара начину колико је времена неком потребно да изда одређену употребну дозволу", рекла је Михајловић новинарима.

Она је казала да, на пример, такса за магацине износи око 90.000 динара и да је предлог Министарства грађевинарства да се та такса смањи за најмање десетак пута.

"Дали смо предлог и очекујемо да то ураде и друга министарство и да Министар финансија изађе са предлогом такси како бисмо успели да смањимо парафискалне намете", рекла је Михајловић.

Подсетила је да Министаство финансија припрема закон о парафискалним наметима у коме ће се наћи и предлози министарстава.


"Али, природно је да, поред министарства полиције и одбране и просвете, буде велики буџет Министарства грађевине, јер се овде налазе највећи инфрастуктурни пројекти", навела је Михајловић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести