Михајловић о Енергопројекту: Поштујем одлуке институција

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила данас да по питању преузмања Енергопројекта поштује одлуке институција, и да очекује да се та грађевинска компанија додатно модернизује у наредном периоду.
Zorana Mihajlovic, foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Комисија за хартије од вредности одобрила је 7. јула Доброславу Бојовићу, директору "Напред развоја", као и осталим фирмама које заједнички делују, објављивање понуде за преузимање акција Енергопројекта и вратила Бојовићу право гласа у том акционарском друштву.

Министарка је додала да одлуке званичних институција треба да се спроведу.

"Поштујем одлуке институција. Али, то не значи не значи да не очекујем да се Енергопројект модернизује у будућности, да буде савремен и да ради послове које је радио и да шири пословање", истакла је Михајловић. 

Министарка је рекла да је Енергопројект, као подизвођач, ангажован на важним пројектима на коридорима 10 и 11 и другим који су од велике важности 

Према решењу Комисије за хартије од вредности, у које је Тањуг имао увид, компанији "Напред развој" а.д. дозвољено је преузимање акција "Енергопројект Холдинг", а понуђач "Напред развој" је у обавези да понуду за преузимање достави свим акционарима "Енергопројекта" најкасније у року од три дана од момента када је дат налог за објављивање понуде.

Одлуком Комисије за хартије од вредности, враћено је право гласа компанијама "Montinvest Properties", "Јопаг АГ", "Напред развој", ГП "Напред" и Доброславу Бојовићу о одлучивању о акцијама "Енергопројекта" .

Како Танјуг сазнаје, компанија "Montinvest Properties" има 565.699 акција, "Јопаг АГ" 560.731, "Напред развој" 2.677.512 акција, док ГП "Напред поседује 9.879", а Добрислав Бојовић, као физичко лице, има 47.004 акције у акционарском друштву "Енергопројект".

Ово решење је коначно што се тиче управног поступка, а покретање евентуалне тужбе у управном спору, по закону, не може да одложи његово извршење.

"Напред развој" је пре 12 година купио три одсто акција компаније "Енергопројекта", а данас имају 25 одсто власништва у овом акционарском друштву.

На тај проценат треба додати и акције још две фирме, "Јопаг" и "Монтинвест", па тако заједно, имају 35,38 одсто акција "Енергопројекта".

Мислим да неће бити заплењена имовина КБЦ
Михајловић је изјавила да, према информацијама које има, неће доћи до заплене имовине КБЦ "Драгиша Мишовић".

На питање новинара да прокоментарише могућност заплене имовине те здравствене установе због спорног плаца, Михајловић је рекла да се нада да грађани неће трпети у том случају.

"Колико сам информисана, нисам директно задужена, мислим да је у питању жалбени поступак и да није могуће извршити такво решење. Видећемо како ћемо то решити. Ми (влада) постојимо због грађана, да не трпе", навела је она.

Михајловић додаје да ће држава учинити све да грађани немају никакве последице.

Како преносе медији, КБЦ "Драгиша Мишовић" је на удару извршитеља од априла ове године због 12 ари, у Кронштатској улици број 7, које је припадало Београђанки Симониди Танасијевић. По правоснажној пресуди болница Симониди Танасијевић, власници земљишта треба да плати накнаду у износу од 1,1 милион евра (111.5490.290,00 динара).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести