Михајловић позвала Бугаре да учествују у пројектима у Србији

НИШ: Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је позвала данас бугарске компаније да учествују у инфраструктурним пројектима у Србији и да заједно са фирмама из Србије модернизују пругу Ниш - Димитровград и граде аутопут Ниш - Приштина.
Zorana Mihajlovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Михајловић је, на пословном форуму Србија-Бугарска у Нишу, на коме учествује до сада рекордних око 200 привредника, заједно са вицепремијером Бугарске Томиславом Дончевом поручила да би две земље могле да унапреде сарадњу и достигну спољнотрговинску размену од 3,5 милијарде евра однсоно да је увећају за три и по пута са садашњих милијарду евра.

Михајловић је казала да ће владе Србије и Бугарске учинити све да се тај циљ и оствари у наредном периоду пошто има пуно неискоришћеног у разним областима.

Она је истакла да би Србија и Бугарска по успешности сарадње предузећа могле да буду пример другим земљама у региону.

Како је рекла, велики број путарских компанија из Бугарске већ ради у нашој земљи и оне су добродошле да се удруже са предузећима из Србије.

Михајловић је подсетила да аутопут Ниш - Мердаре - Приштина треба да почне да се гради крајем ове или почетком нардне године и позвала бугарске фирме да учествују у том пројекту.

Она је рекла да су за две земље важни инфраструктирни пројекти завршетак источног крака Коридора 10, гасна интерконекција Ниш - Димитровград и модернизација пруге Ниш - Димитровград.


До краја грађевинске сезоне готов Коридор 10

„У Србији ће до краја грађевинске сезоне колима моћи да се прође целим Коридором 10, према Македонији и Бугарској, изјавила је данас Михајловић.

Она је подсетила, одговарајући на питања новинара, да је у недељу отворено за саобраћај још 7,5 км аутопута у пуном профилу на источном краку Коридора 10, од чега 5,5 код Пирота и два код Димитровграда и навела да се сада на том краку наставља са радовима, као и са опремањем већ изградњена три тунела - Банцарево, Сопот и Сарлах.

Истакла је да се на завршетак Коридора 10 у нашој земљи чека већ деценијама и да ће то сада бити и завршено.

"До завршетка грађевинске сезоне ћемо моћи колима да идемо целим Коридором 10", рекла је Михајловић.

Заменик премијера Бугарске Томислав Дончев је рекао да и та земља планира да изгради аутопут који ће повезати Србију и Бугарску, од Софије до границе са Србијом.

Каже да неће морати са бугарске стране да се граде тунели, као и да се тренутно ради пројектна документација.

"Надам се да ћемо у наредне две и по године имати завршен тај аутопут", додао је Дончев.


Подсетила је да Бугарска председава ЕУ и нагласила да је зато та земља врло важна за Србију и наше европске интеграције.

Заменик премијера Бугарске Дончев је рекао да Бугарска, као председавајућа ЕУ, жели да снажније постави на европску агенду питање проширење ЕУ, конкретно Западног Балкана.

“Бугарска је део региона, земље Западног Балкана су наш суседи, али и наши пријатељи”, рекао је Дончев и додао да је у политици је изузетно битно не само шта су потписали ове владе, него и да се боље упознају градоначелници, да се упознају обични људи.

“Тамо где постоји трговина, не постоје конфликти и наш циљ је да имамо више могућности да сарађујемо и да постанемо богатији. Балканске државе имају компликовану и дугу историју, а волео бих да можемо да будемо богатији са неким другим стварима. Можемо увек да се сетимо шта се сетило пре 100 или 200 година, али би боље било да оставимо историју историчарима".

Навео је да у разговору са потпредседницом Владе Србије жели да се фокусира на ауто-путеве, на бољу сарадњу у железничком саобраћају, на гасне интерконекције.

Дончев је позвао привреднике обе земље да искористе прилику да се боље упознају и додао постоји простор да се спољнотрговинска размена, која сада износи око милијарду евра, додатно повећа на 3,5 милијарде.

На пословном форуму учештвује више од 90 предузећа из Србије и око 40 из Бугарске.

Пословни форум и билатералне разговоре привредника организује Привредна комора Србије у сарадњи са Агенцијом за мала и средња предузећа Бугарске, у оквиру званичне посете Србији државно - привредне делегације Бугарске коју предводи Дончев.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести