Михајловић: За брану Ровни обезбедићемо 50 до 60 милона динара

ВАЉЕВО: Министарство грађевинарства ће обезбедити 50 до 60 милиона динара за израду пројектно-техничке документације за завршетак изградње вишенаменског хидросистема Стубо-Ровни код Ваљева, најавила је данас потпредседница владе и министарка Зорана Михајовић.
zorana mihajlovic tanjug
Фото: Tanjug

Рекла је да ће пројектно-техничка документација бити завршена до краја године.
Михајловић је током обиласка те бране и акумулације нагласила да се тај систем гради већ 29 година и мора да се настави са улагањем како би се и завршио.
Изградњом тог система би се решили проблеми са водоснабдевањем на територији пет општина са око 250.000становника (Ваљево, београдска општина Лазаревац, општине Уб, Лајковац и Мионица).

"Ово се гради 29 година, неке ствари нисмо могли у претходних  неколико година да наставимо, јер није било толико новца. Али ово је стратешки важно за водоснабдевање овог краја и Србије. Мислим да је водоснабдевање најважнија ствар за будућност у наредних 20 и 30 и више година. Морамо као држава о томе да водимо рачуна", рекла је Михајловић.

До сада је у пројекат Регионалног вишенаменског система Стубо-Ровни уложено око 80 милиона евра, укључујући изградњу бране и акумулације, цевовода и постројења за прераду воде, а процењује се да је за комплетан завршетак потребно још око 20 милиона евра.
Ако би била обезбеђена сва неопходна средства, за три до четири године могли би бити завршени радови и систем пуштен у рад.

Према њеним речима, за ту брану је неопходно обезбедити најпре између 50 и 60 милиона динара да се заврши пројектно техничка документација.
"Зато сам данас упознала директора ЈП Колубара и рекла да ће министарство грађевинарства издвојити новац за пројектно теничку документацију и ми ћемо заједно са министарством финансија одредити новац да се распишу јавни позиви и да се пројекат уради током ове године. У влади ћемо разговарати на који начин да наставимо даље улагање, пошто је потребан велики новац", казала је Михајловић.

Како је рекла, део новца - 6,5 милиона евра је већ обезбедила Канцеларија за јавна улагања.
"Очекујемо у влади до септембра да се договоримо за остало, како ћемо то даље финансирати како бисмо имали предвиђена средства у буџету за 2019. годину за ту намену", додала је Михајловић.

Нагласила је да тај пројекат мора да се заврши како не би дошли у ситуацију да касније причамо како се тај систем гради већ 40 година.
Изградња је започела 1989. године и до сада у читав пројекат уложено око 80 милиона евра (Република Србија, Град Ваљево, Европски фондови (6,3 милиона еура), донација Чешке Републике (милион евра).
До сада је изграђено 80 одсто читавог система: брана и акумулација са пратећом хидромашинском и електро опремом - у фази техничког пријема и пробног рада.

Затим, изграђено је укупно 27 км цевовода и добијане је  употребна дозвола.
Изграђено је и постројење за прераду воде 600 л/с и оно је у функцији.
Такође, измештен је део магистралног пута ВаЉево-Бајина Башта у дужини од 12 км. Изграђен је систем обавештавања и узбуњивања.
Регионални вишенаменски хидросистем „Стубо - Ровни“ има пет основних функција: водоснабдевање, заштита од поплава, снабдевање водом ТЕ Колубара Б - Каленић, производња електричне енергије (мини хидро електрана) и одржавање биолошког минимума на рекама Јабланица и Колубара.

Коцељева и Љиг такође су се обратиле са захтевом да се прикључе, чиме би систем имао још већи број корисника из три округа - Колубарски, Београдски, Мачвански).

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести