Михајловић: За годину дана 56 километара ауто-путева

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је у претходних годину дана изграђено 56 километара ауто-путева, обновљено 85 километара пруга и одбрањено 25 закона у парламенту. 
mihajlovic, tanjug dgoll
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Она је додала да је потписан и комерцијални уговор за деоницу Коридора 11 од Прељине до Пожеге, договорена изградњу ауто-пута Шабац-Рума и брзе саобраћајнице Рума-Лозница.

Михајловићева је истакла усвајање Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова.

"Овим законом решавамо питање седам милиона грађана, јер то дотиче све нас. Уместо да обиђемо најмање шест места да бисмо у катастар уписали купљену некретнину, сада ће се то све обављати у року од пет дана одласком код јавног бележника или адвоката", рекла је министарка за ТВ Прва.

Михајловићева је додала да је у претходних годину дана одбранила 25 закона у Скупштини Србије, од којих је, како је навела, 13 веома важно.

"Усвојили смо нови Закон о путевима, чиме ће путеви у Србији бити јасно категорисани, а одржавање и рехабилитација саобраћајница биће регулисани кроз јавне позиве и тендере", рекла је она.

Подсећа да је усвојен и Закон о безбедности у саобраћају, као и закони о железници и безбедности у железничком саобраћају, којима се унапређује железнички сектор и спроводи даље усклађивање прописа са релевантним актима Европске уније.

Упитана да прокоментарише када ће се кроз Србију ауто-путевима возити 130 км на сат, Михајловићева је рекла да је закон усвојен и да очекује од "Путева Србије“ да у најбржем року замене све знакове на ауто-путевима.

"Квалитет ауто-путева у Србији данас је много бољи него раније и ми смо спремни за повећање максималне брзине", изјавила је Михајловићева.

Јефтине станове могли би да очекују и просветари

Михајловић је изјавила данас да би градња јефтиних станова од следеће године могла да буде проширена и на просветаре и лекаре.

Она је подсетила да ће ове године почети градња на пет локација за припаднике снага безбедности и да у августу почињу грађевински радови у три града, а месец дана касније у преостала два. 

Појаснила је да је за изградњу зграде потребно око годину дана, али да се зато почиње са градњом истовремено на више локација. Станови ће се градити у Нишу, Краљеву, Врању, Београду, Новом Саду. 

"Имамо припремљене локације у још 10 градова. Следеће године би могли да очекујемо проширење овог модела и на друге групе као што су просветари или лекари", рекла је Михајловић за ТВ Прва.

Појашњава да је важно да постоји модел који функционише, да је држава имала довољно новца и сигурност у буџету да може да покрене овакав пројекат за 1.500 станова.

У плану је, како је рекла, до 2020. године изградња 5.000 станова. 

"Определили смо се за службе безбедности јер раде посао од националног значаја, не кажем да лекари и просветари не раде важан посао. То су људи који претходних 20 -30 година нису могли да реше свој стамбени проблем", нагласила је она.

Упитана да ли ће министар одлучувати о ранг листи она је рекла да ранг листа не постоји. Те станове људи плаћају, то нису социјални станови, додала је она.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести