Михајловић: Литијум једна од најтраженијих сировина у свету

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је литијум једна од најтраженијих сировина у свету, да у рударству и енергетици на глобалном нивоу не постоје пројекти без литијума, и да ће се у пројекту "Јадар" користити најновије технологије.
mihajlovic
Фото: Tanjug/ Kabinet potpredsednice Vlade Republike Srbije

Михајловић је, гостујући на ТВ Хепи, истакла да ће реализација тог пројекта зависити од процене утицаја на животну средину и одлуке грађана на референдуму, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

За сада је Србија једина у свету која би имала подземну експлоатацију. То су потпуно нове технологије и то није питање само литијума, већ и фабрике батерија и фабрике електричних возила, поручила је Михајловић.

Додаје да је нормално да је и Немачка заинтересована, јер се, како каже, и код њих припрема отварање рудника литијума, који је једна од најтраженијих сировина у свету.

Али, основни услов код нас је да рудник може, али уз заштиту свих стандарда животне средине, истакла је Михајловић.

Међутим, ово питање се, како каже, злоупотребљава у политичке сврхе.

Када слушате неке опозиционе политичаре или њихове стручњаке, чујете све само не истину. Поједини професори објашњавају како ће нестати Јадар, како тамо људи неће моћи да живе - то нема везе са животом. Људи тамо говоре да желе да им деца остану ту, да имају посао. Штета је да професори користе своје звање на тај начин, јер би требало да имају дупло већу одговорност, поручила је Михајловић.

Поновила је да студије о процени утицаја на животну средину нису готове, а када буду, причаће се о свему и биће донете одлуке за земљу и грађане, а не за политичаре.

То је исто као кад слушате антиваксере и не знате шта да одговорите. Сећамо се Јеремића, који је био против аутопута Ниш-Мердаре, јер је говорио да то радимо због Албанаца. Очигледно да не познаје довољно добро географију. Исто је сада са литијумом и другим рудницима, изјавила је Михајловић.

Имате професора, мислим са Шумарског факултета, који је против свега, а који је као члан Ревизионе комисије Владе одобрио пројекте за 14 МХЕ. Као што је Ћута на разне начине покушавао да добије одобрење за градњу МХЕ, а кад није добио, онда се бори против њих. Морамо да будемо искрени и да не радимо против народа, закључила је Михајловић.

Зелена енергетика шанса за нове инвестиције

У сектору енергетике и рударства има највише простора за нове инвестиције, а за изградњу нових енергетских капацитета заинтересоване су највеће светске компаније, укључујући и амерички „Бехтел“, изјавила је Михајловић.

Она је истакла да је “Бехтел“ прва америчка компанија која учествује у реализацији једног инфраструктурног пројекта, а то је Моравски коридор.

Зашто они нису раније дошли код нас, а до 2014. године су радили у окружењу, то је питање за представнике бивше власти. Откако је председник Вучић постао премијер 2014. ми смо поставили приоритете а то су изградња инфраструктуре и нове инвестиције. Тако је и сада важно да имамо нове инвестиције, али је неопходно да унапредимо енергетску инфраструктуру, рекла је она.

Министарка је истакла да је „Бехтел“ заинтересован за изградњу нове хидроелектране али и за улагање у обновљиве изворе енергије.

Разговарамо са њима о Ђердапу 3, као и великој ветроелектрани која би могла да буде једна од највећих у Европи. То су пројекти вредни две милијарде евра, али смо још на почетку, тек треба да о томе додатно разговарамо, истакла је Михајловић уз оцену да је важно да је „Бехтел“ заинтересован за улагање у наш енергетски сектор.

Михајловићева је навела да је на конференцији Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу у Пољској разговарала и са секретарком за енергетику САД и замеником секретара за трговину.

Тамо су били министри из Европске уније, земаља које нису чланице, као и САД, а једина тема су биле енергетика и климатске промене, јер једно без другог више не може, истакла је она.

Додала је да је српска делегација представила своје потенцијале и видела интересовање за то да Србија буде значајан фактор у региону, што, како је рекла, за нас значи нову структуру развоја и нове зелене послове.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести