НБС: Бруто девизне резерве на крају априла 14,9 милијарди евра

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије су на крају априла износиле 14,9 милијарди евра, саопштила је данас централна банка.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 (основни монетарни агрегат, који укључује краткороцна динарска средства - готов новац у оптицају и депозите по видењу привреде и становништва) од 136 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају априла износиле су 11,6 милијарди евра.

На крају априла бруто девизне резерве су биле ниже за 278,1 милион евра у односу на крај претходног месеца, што је резултат првенствено одлива по основу плаћања обавеза државе (укупно нето 210,6 милиона евра). На смањење девизних резерви у априлу додатно је утицао негативан ефекат тржишних фактора у нето износу од 123,5 милиона евра.

Нето приливи у девизне резерве током априла, остварени по основу донација, управљања девизним резервама, девизне обавезне резерве услед уобичајене активности банака и другим основима (укупно 115,7 милиона евра) били су више него довољни да покрију одливе по основу активности НБС на домаћем девизном тржишту (ефекат по основу своп трансакција - 28,0 милиона евра) и одливе по другим основима (укупно нето 31,7 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у априлу износио је 618,9 милиона евра и био је за 150,9 милиона евра већи него у претходном месецу.

У прва четири месеца ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 2.144,7 милиона евра.

У априлу, као и од почетка ове године, вредност динара према евру готово је непромењена.

Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у априлу купила и продала исти износ девиза (по 45,0 милиона евра).

Посматрано од почетка године, Народна банка Србије је, ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, нето продала 50 милиона евра, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести