НБС уплатила буџету 9,6 милијарди динара од добити у 2016.

БЕОГРАД: Народна банка Србије (НБС) је уплатила буџету Србије 9,6 милијарди динара из добити остварене у 2016. години, навела је гуверенер НБС Јоргованка Табаковић у Годишњем извештају о пословању и резултатима рада централне банке.
Narodna banka Srbije  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

НБС је, пише у Извештају, прошле године остварила укупну добит након опорезивања у износу од преко 49 милијарди динара. 

У складу са одредбама Закона о НБС, добит која није проистекла из курсних разлика и ревалоризационих резерви, а која је у 2016. износила 13,7 милијарди динара, расподељена је тако да 10 посто улази у основни капитал НБС, 20 посто у посебне резерве банке, док се 70 одсто ове добити преноси у буџет Србије, према документу објављеном на званичној интернет страници те институције.

Централна банка истиче да је у прошлој години одржана релативна стабилност курса динара, и то у условима изразите неизвесности у међународном окружењу.

Прецизира се да је НБС прошле године продала укупно 980 милиона евра и купила 820 млиона евра, чиме је омогућила несметано функционисање девизног тржишта, и спречила прекомерне краткорочне осцилације курса динара у оба смера.

"Одговорно вођење монетарне и фискалне политике и њихова пуна координација допринела је повољнијем финансијском резултату домаће привреде, који је у 2016. у односу на 2014. повољнији за преко 360 милијарди динара", констатује гувернер у уводној речи у Годишњем извештају.

Додаје да се скоро половина тог износа може се приписати стабилности домаће валуте, захваљујући којој су негативне курсне разлике смањене за 157,6 милијарди динара. 

Поред тога, око 45 милијарди динара износиле су уштеде на расходима по основу камата, што је директан резултат ублажавања монетарне политике НБС, смањења премије ризика земље услед повољнијих макроекономских перформанси наше привреде и ублажавања монетарне олитике Европске централне банке

Девизне резерве НБС су, како се наводи, одржане на више него адекватном нивоу и крајем године су износиле 10,2 милијарде евра, док су нето девизне резерве (које искључују обавезе према банкама по основу девизне обавезне резерве) остале готово непромењене у поређењу са претходном годином, и износиле су 8,4 милијарде евра.

У структури девизних резерви учешће злата је додатно повећано, на око 6,5 процената крајем 2016. 

Током прошле године, додатно је повећана адекватност капитала банака на 21,8 одсто, а повећана је и профитабилност финансијског сектора Србије, при чему су банке оствариле позитиван нето финансијски резултат пре опорезивања у износу од 21,3 милијарде динара (наспрам 9,7 милијарди динара у 2015. години). 

Учешће проблематичних кредита у укупним кредитима смањено је током 2016. за 4,6 процентних поена, на 17,0 одсто, што је најнижи ниво још од јануара 2011. године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести