Нема више доларске премије ризика за Србију

БЕОГРАД: Показатељ премије ризика ЕМБИ (Emerging Markets Bond Index) за Србију, базиран на дугу у америчким доларима, који обрачунава ''Ј. П. Морган'', престао је да се објављује од последњег дана августа после више од 15 година.
obveznice
Фото: Youtube Printscreen

Разлог је тај што је до доспећа једине доларске еврообвезнице Србије у оптицају остало мање од 13 месеци (доспева 28. септембра 2021.), када се, према критеријумима ''Ј.П. Морган''-а, обвезница искључује из обрачуна, саопштено је из Народне банке Србије.

Престанак обрачуна индекса ЕМБИ за Србију, базираног на дугу у америчким доларима, резултат је одговорног приступа наше земље у управљању јавним дугом, наводе из НБС.

Истичу да је, захваљујући повољним монетарним и фискалним кретањима и успешном изласку на међународно финансијско тржиште, Србија у претходним годинама превремено откупила значајан део скупог дуга по основу доларских еврообвезница.

Тај скупи и девизно-ризичан дуг замењен је знатно јефтинијим финансирањем у еврима. На тај начин је смањено учешће долара у јавном дугу, а тиме и изложеност земље девизном ризику кретања долара према евру, објашњавају из централне банке.

Након успешног изласка Србије на међународно финансијско тржиште првом емисијом еврообвезнице у еврима у јуну 2019. године, постали су доступни реперни подаци о премији ризика ЕМБИ за Србију на бази дуга у еврима.

Овај показатељ је од краја јула 2019. године био у просеку за 10 базних поена нижи од општег (композитног) показатеља глобалне премије ризика земаља у развоју, што потврђује да међународни улагачи Србију сматрају сигурном и повољном инвестиционом дестинацијом, наводи НБС.

У саопштењу се констатује да је показатељ ЕМБИ за Србију у периоду од 2005. до краја 2013. у просеку износио 406 базних поена, што је било знатно изнад 318 базних поена колико је износио композитни индекс „ЕМБИ Глобал“, који пружа информацију о глобалној ризико-премији земаља у развоју.

То показује да су инвеститори тада посматрали Србију као ризичнијег издаваоца обвезница, ризичнију земљу и инвестициону дестинацију, у целини.

Од почетка 2014.године до данас, ЕМБИ Србије је готово константно испод глобалне премије ризика, истичу из НБС.

Тренд смањења премије ризика за Србију започет је, како прецизирају, још у другој половини 2013.

У последњих седам година, од почетка септембра 2013. до краја августа 2020, ЕМБИ за Србију је смањен за 357 базних поена - са 460 на 103 базна поена, што представља најзначајније смањење међу 43 земље у развоју.

У истом периоду, ЕМБИ Глобал повећан је за 10 базних поена.

Јасно је да је током последњих седам година смањење доларске премије ризика Србије резултат искључиво домаћих фактора - успостављања и очувања макроекономске стабилности, из које је проистекло јачање поверења инвеститора, закључује се у саопштењу НБС.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести