Нестаће 40 одсто данашњих послова кроз 25 година

БЕОГРАД: Током следећих 25 година људи неће обављати 40 одсто послова који данас постоје, због чега је већ сада важно размишљати о образовању за будуће послове, порука је Јурга Штукера из софтверске агенције "Namics".
posao
Фото: Youtube Printscreen

Позивајући се на последње анализе Светског економског форума, Штукер је истакао да годишње нестане 15 одсто послова, а да у исто време у просеку настане 70 хиљада нових занимања.

"Много послова које ћемо обављати у будућности данас не постоје. Али, упркос томе, чак 78,6 одсто светске популације, млађе од 30 година, сматра да технологија не уништава, већ да креира могућности за запослење", истакао је Штукер на предавању за српске студенте "Роботика и машинско учење мењају послове будућности", наводи се у саопштењу "Namicsа".

Сматра да свако ко данас тражи посао треба што пре да учврсти своје вештине.

"Истраживања која су рађена на примеру Швајцарске, а која се лако могу применити и на другим тржиштима, показују да је 56,3 одсто људи старости од 25 до 39 година, променило посао у најмање последње три године, чиме се може закључити да је традиционална потреба за сталним запослењем на једном радном месту замењена потребом за константним учењем", истакао је Штукер.

Савремено радно окружење описује као макар делом дигитализовано и често са флексибилним радним временом и задацима.

Такође наводи да ће у будућности бити све чешће да људи обављају више послова одједном, што ће утицати на развој такозване "гиг економије" која подразумева да ће људи све више зарађивати као фриленсери, али и тргујући путем платформи као што су "Купујем-продајем", "Убер", "АирБнб" или "етсy".

"Да би се снашао у таквом радном окружењу, човек ће морати додатно да развије оне способности које га чине различитим од машина. Ту се пре свега мисли на могућност човека да у мноштву информација разликује лажне и истините, што се назива филтрирањем информација и систематским размишљањем", објаснио је Штукер.

Додаје и да тренутна технолошка револуција не би требало да постане борба између људи и компјутерских алгоритама, већ прилика да човек спозна свој потпуни потенцијал.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести