НИС: Снабдевеност редовна, пријаве против трговаца који ограничавају продају горива

БЕОГРАД: Снабдевеност ланца бензинских станица компаније НИС је редовна, Рафинерија нафте Панчево ради у нормалном режиму рада и на тржиште испоручује све неопходне нафтне деривате без икаквог застоја, саопштио је данас НИС.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

На бензинским станицама НИС-а, највећој малопродајној мрежи у Србији, не постоји ограничења када је реч о куповини горива, каже се у саопштењу.

НИС је обезбедио довољне залихе нафтних деривата како би домаће тржиште било редовно снабдевено, чак и у условима повећање потражње, наводи се у саопштењу.

У НИС Рафинерији у 2021. години остварен је рекордан обим прераде сирове нафте и полупроизвода од 3,9 милиона тона и НИС је спреман да одгови на потребе тржишта.

И у наредном периоду фокус НИС-а биће на редовним испорукама свих врста горива и на стабилности тржишта у Србији, поручено је из те компаније.

Пријаве против трговаца који ограничавају продају горива

БЕОГРАД:Тржишна инспекција утврдила је синоћ повреду Закона о заштити потрошача на више малопродајних места нафте и нафтних деривата, на којима су трговци истакли обавештења о ограничењу у количини продаје.

У првој од контрола, извршеној на основу пријаве која је стигла у 22 часа на електронску адресу, утврђено је да је малопродајни објекат истакао обавештење о ограничењу у количини продаје за путничке аутомобиле максимално 20 литара, 50 литара за тракторе и 100 литара за камионе, што је супротно члану 25. Став 1 Закона о заштити потрошача, саопштило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Како је наведено, наложено је отклањање недостатка, што је трговац одмах учинио.

За тај прекршај прописана је фиксна казна у износу од 50.000 динара.

Провера је синоћ извршена на још четири продајна места, у Бабушници, Крагујевцу, Новом Саду и Београду, и у свим надзорима инспекције утврђена је повреда Закона о заштити потрошача, наводи се у извештајима тржишне инспекције министарства.

Нема потребе да се праве гужве на пумпама-нема рестрикција

БЕОГРАД: Држава је обезбедила довољно свих нафтних деривата и не постоји апсолутно никаква потреба да грађани праве гужве на бензинским пумпама, као и да праве залихе горива, изјавио је данас за Тан‌југ помоћник министарке рударства и енергетику за нафту и гас, Раша Којчић.

"Нема никаквих рестрикција у снабдевању дериватима и, ако је нека компанија увела ограничења у испоруци, то је заиста недопустиво. Ми ћемо тражити да, у складу са уредбом владе, тржишна инспекција то провери", рекао је Којчић.

Он је, још једном, поновио да грађани не треба да брину јер нафте и нафтних деривата у Србији има сасвим довољно.

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести