Нови начин стимулације запослених у привредним друштвима

БЕОГРАД: Изменама и допунама Закона о привредним друштвима, усвојеним крајем прошле године уводи се као нови финансијски инструмент право на стицање удела који ће омогућити тим друштвима да стимулишу своје запослене, али и консултанте, као и инвеститоре.
privreda
Фото: freeimages.com

Како кажу у Министарству привреде, овај начин стимулације до сада није постојао у Србији, а захваљујући томе запослени ће имати право да стекну удео у друштву по повлашћеној цени.

Тај модел заступљен је у развијеним тржишним економијама САД и држава Европске Уније, где је пракса да се запослени у привредном друштву стимулишу да што боље обављају своје послове тако што им се даје могућност да постану чланови тог друштва.

"Модел се нарочито показао као делотворан у индустрији информационих технологија, имајући у виду да та привредна друштва располажу ограниченим средствима у почетној фази пословања, па самим тим нису у могућности да квалитетном кадру дају велике плате", наводе у министарству.

"С друге стране, ова друштва имају велики потенцијал брзог раста, а с тим у вези и могућност да чланови друштва остваре прилично велики профит у случају продаје власничког удела који је стечен за релативно мали новац у почетној фази пословања", истичу.

Резервисаним сопственим уделом друштва сматра се удео који друштво бестеретно стиче од члана друштва, ради доделе права на стицање удела, стоји у образложењу закона.

Друштво може имати више резервисаних сопствених удела, а проценат учешћа свих резервисаних сопствених удела у основном капиталу друштва не може бити већи од 40 одсто.

Финансијски инструмент - право на стицање удела региструје се у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности, при чему ће Централни регистар друштвима с ограниченом одговорношћу која издају овај финансијски инструмент омогућити непосредан приступ регистру без посредника што их ослобађа трошкова плаћања брокера, наводе у Министарству привреде.

Правилима пословања Централног регистра биће прописан поступак и документација потребна за спровођење уписа и исписа финансијског инструмента.

Скупштина друштва доноси одлуку о емисији финансијског инструмента и дефинише услове стицања удела.

Истовремено, друштво закључује уговор са запосленим који стиче овај финансијски инструмент, којим ближе уређују међусобна права и обавезе.

Уколико запослени изврши уплату уговорене цене о року доспећа финансијског инструмента и испуни све остале обавезе предвиђене том одлуком и уговором, уписује се у АПР-у као члан друштва са одговарајућим процентом удела у друштву.

Измене Закона о привредним друштвима чија примена почиње 1.априла односе се на сва друштва са ограниченом одговорношћу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести