ЕУ уводи пети пакет санкција Русији, забрањује увоз угља

БРИСЕЛ: Европска комисија предложила је данас нови пакет санкција Русији који укључује забрану куповине руског угља и забрану уласка руских бродова у луке ЕУ.
е
Фото: Pixabay.com

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен каже да је данас предложено да се појачају санкције ЕК против Русије, а у светлу страшних злочина у Украјини, за које ЕУ окривљује руске војне снаге.

Нове санкције обухватиће увоз угља из Русије, забрану приступа руским бродовима лукама у ЕУ, рестрикције за друмски терентни превоз, потпуну забрану трансакција са четири њавеће руске банке, забрану увоза дрвета и цемента, а разматра се и забрана увоза нафте из Русје.

"Овај пети пакет има шест стубова. Прво ћемо увести забрану увоза угља из Русије у вредности од 4 милијарде евра годишње. Ово ће смањити још један важан извор прихода за Русију”, навела је фон дер Лајен у ванредном обраћању медијима.

Председница Европске комисије каже да се уводи и потпуна забрана трансакција за четири кључне руске банке, међу којима је ВТБ као друга највећа руска банка, што ће додатно ослабити руски финансијски систем.

”Као треће, уводи се забрана приступу лукама ЕУ руским пловилима и пловилима којима управља Русија. Одређени изузеци ће покривати основне ствари као што су пољопривредни и прехрамбени производи, хуманитарна помоћ, као и енергија", прецизирала је она.

"Поред тога, предложићемо забрану руских и белоруских друмских превозника што ће заједно драстично ограничити могућности руске индустрије да добије кључну робу”, наводи фон дер Лајен.

Пети пакет санкција ЕУ обухвата и даље циљане забране извоза, вредне 10 милијарди евра, у то у областима у којима је, према ставу Брисела, Русија рањива, што укључује квантне рачунаре и напредне полупроводнике, али и осетљиве машине и транспортну опрему.

Из ЕУ највљују и нове забране увоза робе као што су дрво, цемент, морски плодови и алкохолна пића, у вредности од 5, 5 милијарди евра, чиме се смањује ”проток новца Русије и њених олигарха” и ”затварају рупе између Русије и Белорусије”.

”Предузећемо и низ циљаних мера, као што је општа забрана за учешће руских компанија у јавним набавкама у државама чланицама, искључење сваке финансијске подршке, било европске или националне, руским јавним телима, јер европски порески новац не би требало да иде у Русију у било ком облику”, нагласила је фон дер Лајен.

Европска комисија предлаже и даље ширење листе санкционисаних појединаца који се повезују са подршком рату у Украјини, председница ЕК најављујуе да се ради и на ”додатним санкцијама, укључујући и увоз нафте” и увођење ”специфичних начина плаћања и пореза”.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести