Од Нове године све пореске пријаве у електронском облику

БЕОГРАД: Од 1. јануара 2018. године још шест пореских пријава моћи ће да се поднесе електронски, чиме ће се заокружити циклус превођења "папирних форми" пореских пријава у електронски облик. 
poreznici
Фото: Dnevnik.rs

Тако ће порески обвезници за све приходе које администрира Пореска управа моћи посредством портала еПорези да поднесу електронске пореске пријаве, саопштила је Пореска управа.

Такође, предвиђено је и издавање четири врсте пореских уверења у електронском облику, чиме ће се смањити трошкови, као и време за добијање пореског уверења.

Почетком наредне године, биће омогућено електронско подношење неколико пореских пријава - пореска пријава за аконтационо - коначно утврђивање пореза на приходе од самосталне делатности за паушално опорезивање (ППДГ-1Р), као и пореска пријава за утврђивање пореза на капиталне добитке (физичких лица, укључујући и предузетнике, ППДГ-3Р).

Такође, електронски ће моћи да се поднесе пореска пријава за утврђивање пореза на наслеђе и поклон (ППИ-3), пореска пријава за утврђивање пореза на пренос апсолутних права (ППИ-4), пореска пријава о обрачуну акцизе на електричну енергију за крајњу потрошњу (ПП ОАЕЛ), као и пореска пријава о обрачуну акцизе (ПП ОА).

Иначе, у првих 11 месеци ове године поднето је око 5,5 милиона електронских пореских пријава и 1,9 милиона захтева за упит стања на пореским рачунима. 

Месечно се, у просеку поднесе око 490.000 електронских пореских пријава односно 171.781 захтев за упит стања. 

Према извештају Светске банке "Paying taxes" за 2018. годину, Србија је оцењена као најбоља у региону источне Европе и централне Азије, а критеријуми који су вредновани се односе на процесе администрирања пореза, који су значајно унапређени увођењем нових технологија и развојем електронских система за подношење пореских пријава и плаћање пореза.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести