Одлетео први авион Ер Србије са нишког аеродрома

НИШ: Авиокомпанија Ер Србија званично је данас почела да лети из Ниша, а први авион, назван "Горан Бреговић" одлетео је са Аеродрома "Константин Велики" за Нирнберг.
avion er srbija
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Авион је претходно свечано дочекан уз водене топове, након чега су се укрцали први путници и полетели ка Нирнбергу, пеносе "Јужне вести".

Нирнберг је први од 12 европских градова које је Ер Србија, уз субвенције државе од 5 милиона евра годишње, повезала са Нишом.

Путници кажу да су задовољни новом авио-линијом, јер ће им значајно скратити пут, а ко је карту резервисао на време, могао је и доста да уштеди.

Први авион ове компаније који је полетео из Ниша носи име познатог музичара Горана Бреговића и реч је о летелици "ербас А319.

Аир Сербиа је четврта авио-компанија која лети из Ниша, а на аеродрому кажу да је прва која ће имати базу.

Представници Аеродрома "Константин Велики" наводе да ће лет до Нирнберга имати бројне бенефите.

У саопштењу се истиче да ће веза између два града бити додатно појачана захваљујући доброј саобраћајној повезаности и тиме ће грађанима југоисточне Србије бити омогућена привредна сарадња са заинтересованим предузећима у том делу Немачке.

"Очекујемо се да ће нове линије подстаћи и долазак нових туриста, а и нашој дијаспори из овог дела Немачке олакшаће и поједноставити долазак у регионе јужне Србије", наводи се у саопштењу.

Наредних дана путници из Ниша моћи ће да путују ка Болоњи, Хановеру, Тивту, Гетеборгу и Франкфурту, док су за почетак августа најављени поласци и ка Љубљани, Будимпешти, Фридрихсхафену, Салцбургу, Риму и Карлсруеу.

Ове линије делимично плаћају и грађани из буџета, а градоначелник Ниша Дарко Булатовић је рекао да су резултат готово свакодневних контаката са председником Александром Вучићем, председницом Владе Аном Брнабић и небројено много састанака са министарком саобраћаја Зораном Михајловић.

Како се наводи у саопштењу градоначелника, поред туристичких и привредних бенефита, новим линијама се "ставља тачка на све приче и злонамерне коментаре о затварању и гашењу аеродрома".

Иако је од поклањања аеродрома Нишу статистика негативна, велика су очекивања од милионима субвенционисаних линија, јер ће убудуће из Ниша моћи да се лети до 22 европска града, а биће 47 летова недељно.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести