Петровић: ФС подржава расподелу вишка пара, али не и начин

БЕОГРАД: Фискални савет подржава намеру владе да кроз ребаланс буџета подели вишак средстава који је добијен већим приходима у износу од 50 милијарди динара, али не подржава начин расподеле тог новца, посебно то што је само опремању војске и полиције намењено 10 милијарди, изјавио је данас председник Фискалног савета Павле Петровић.
pavle petrovic
Фото: Tanjug (D.Petrović, arhiva)

"Ми већ имамо пораст издвајања расхода за опремање војске и полиције, већ су буџетом из 2019. била планирана средства за ту намену на високом нивоу - три пута већи него у земљама Централне и Источне Европе. Сада и тај висок ниво се додатно повећања за 10 милијарди динара, што значи да петина уштеда долази на то", упозорио је Петровић на седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Фискални савета је на седници одобра представио оцену ребаланса буџета за 2019. годину.

Он је истакао да се тако за опрему војске и полиције у Србији издвајати скоро четири пута више него у упоредивим земљама Централне и Источне Европе.

"Остаје питање да ли ће се тај тренд зауставити или ће се наставити и у 2020. години", запитао је Петровић.

Он је приметио да је влада предложила ребаланс којим повећава буџетске расходе толико да се година, ипак, заврши онако како је првобитно било планирано, с малим дефицитом од 0,5 одсто БДП-а.

"Мислимо да није добро што се расходи повећавају, пошто одлазе у непродуктивне намере", навео је Петровић.

Такође, како је рекао, добро је што ће део вишка од 13 милијарди динара отићи за градњу аутопута Појате - Прељина, као и за камате, што ће, објашњава, омогућити преверемену отплата кредита и уштеде следеће године, док остале ставке приком пшоделе новца, упозорава, нису продуквине.

Петровић, наиме, напомиње, да није продуктивно издвајање пара за конверзију кредита у швајцарцима, али ни једнократна помоћ свим пензионерима од 5.000 динара, с обзиром да то није добра мера социјалне политике.

Како је рекао, најштетнија мера предложеног ребаланса је повећање зарада од осам до 15 одсто.

"Та мера ће имати мали ефекат у 2019. јер ће се де факто само једна плата исплатити ове године, али ће закуцати плате у следећој години", навео је Петровић.

Он је упозорио да је то повећање плата далеко изнад економских могућности.

"Други проблем је што се повећање плата чини ад хок и паушално по министарствима и осталим корисницима", рекао је Петровић и додао да због тог паушалног повећања плата нису уведени платни разреди иако се најављују већ пет година.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести