По Војводини на добош због хипотеке отишле 202 куће са окућницом

На порталу „Добош“ тренутно је оглашена продаја 202 куће с окућницом на подручју Војводине, које продају банке јер власници нису измиривали рате за кредите.
д
Фото: Dnevnik.rs

Те некретнине најчешће се продају према Закону о извршењу и обезбеђењу, чија регулатива каже да се вредност некретнине утврђује у висини тржишне цене на дан процене, али да на првој јавној продаји (аукцији) може бити умањена трећину и коштати 70 одсто процењене вредности, док на другој продаји може бити упола јефтинија од процењене вредности. Зато ко нема кров над главом или има новца да улаже у некрентине нема бољу прилику да се обезбеди за мало пара.

Највише има некрентина у градовима па је тако север Бачке, Суботица, на првом месту по броју кућа оглашених за продају с укупно 25 некретнина.

2,3 милиона динара тржишна вредност, а продајна 10.000 евра

Следи га седиште Покрајине Нови Сад, на чијем подручју су банке огласиле продају 16 кућа, па град Панчево, где је на листи за продају 13 породичних кућа и напослетку градови Сомбор и Вршац, где таквих некретнина има по девет.

У општинама Апатин, Бачка Топола, Бечеј, Кикинда и Врбас има по седам кућа које се могу пазарити, док на подручјима Бачког Петровца, Малог Иђоша, Опова, Сечња и Сремских Карловаца тренутно на „Добошу” нема кућа за продају. У осталим војвођанским општинама има оглашених некрентина, али по неколико. 

25 кућа са окућницом се продаје у Суботици

За свега 10.000 евра може се пазарити кућа површине 117 квадрата у Апатину, која се, иначе, продаје други пут. Тржишна вредност те некретнине је процењена на више од 2,3 милиона динара, па ето прилике за трговање, поготово што се у последње време о Апатину све чешће прича као о новој туристичкој дестинацији у туристичкој привреди Србије, због близине Дунава и Специјалног резеревата природе „Горње Подунавље”.

У истој општини у Свилојеву продаје се за 15.000 евра кућа од 332 квадрата с великом окућницом, односно уз кућу се наслања њива већа од три ара и виноград површине 1.320 квадрата.

У Бечеју, банка такође продаје велики посед – два породична објекта на једној парцели, од којих већи има 230 квадрата, а други непуних 40. Уз та два објекта за становање су и три помоћне зграде од десет до 132 квадрата. Вредност те некретнине није објављена на „Добошу” већ остављен контакт-телефон.


Добро за викендаше

Међу породичним кућама има и оних где се може боравити током викенда и годишњих одмора и уз одмор бавити се и воћарством и виноградарством. У Јаску, у иришкој општини, уз викенд-кућу од 64 квадрата продаје се и воћњак површине 142 квадрата. Колико кошта посед није наведено, али је написан контакт-телефон повериоца. Исто у Иригу, али у КО Крсташице, оглашена је по други пут викенд-кућа од 33 квадрата уз коју је њива од 10,7 ари, која кошта 10.000 евра.


На подручју општине Ада банке продају две куће, од којих је једна баш у вароши, а друга у Молу, који је с Адом готово повезан. У Ади кућа површине 115 квадрата и помоћна зграда од 44 квадрата коштају 14.450 евра, док је кућа у Молу с окућницом од 1,3 ара процењена на 16.000 евра.

Већ дуже продаје се кућа у Товаришеву, у општини Бачка Паланка површине 67 квадрата. О цени некрентине на „Добошу“ нема података већ је остављен контакт-телефон и наведено да је прва продаја била заказана почетком марта ове године.

Дуго се продаје и кућа у Бачу површине 118 квадрата с помоћним објектом. Некретнина је, како се може видети на „Добошу“, на продаји од прошле године. Није наведено колико кошта већ се потенцијални купци упућују на повериоца.

З. Делић

nekad je i sir…
19.12.2019 • 22:59
koji vikendasi. Niko NIGDE NE PUTUJE jer je to skupo. Za te pare samo da stignes do mrtve selendre mozes da kupis sve na pijaci .Jos malo kuce ce se srusiti i sve ce trava da prekrije.
/
20.12.2019 • 11:29
2 300 000 / 117,00 = 19658,12€ što znači da je 10000€ nešto više od 50%, ovako zvuči preterano naduvano, ili izražavajte sve cene u evrima ili u dinarima, nema potrebe za senzacionalizmom. Usput, zapitajte se koliko je tih kuća sa porodicama koje u njima žive, a koliko je stavljeno pod hipoteku kako bi se uzeo kredit i aktivirala hipoteka da se kredit ne bi vratio što predstavlja savremenu prevaru pošto neke kuće niko neće da kupi i prodavac na ovaj način dobije barem deo sredstava, a banci ostaje da se mlati sa daljom prodajom i pronalaženjem kupca.
EUR/RSD 117.5361
Најновије вести