Представљено 15 најбољих идеја студената за развој региона

БЕОГРАД: Петнаест високо рангираних пројектних идеја студената за регионални развој представљено је данас у Српској академији наука и уметности (САНУ), од којих ће седам најбољих, по оцени стручне комисије, добити у понедељак, 3. јула, награде из укупног наградног фонда Развојне агенције Србије (РАС) од чак четири милиона динара.
studenti
Фото: Tanjug

"На конкурс за избор најбољих пројектних идеја, који је РАС раписала крајем децембра 2016. године, пристигло је укупно 69 радова тимова високошколских установа из целе Србије, што само говори у прилог томе колико се наша младост пробудила, колико је стручна и колико зна да препозна шта је то што би било квалитетно да развија у оним регионима у којима су рођени или у којима живе", каже за Танјуг извршна директорка РАС-а Тамара Јуренић.

Како додаје, основна идеја овог конкурса је била да се увежу знања студената и регионални развојни потенцијал Србије, који је, како истиче Јуренић, један од најважнијих делатности РАС-а.

"Успех професора се мери управо по успеху њихових студената, а с тим у вези наши професори могу бити поносни, а ми можемо бити мирни јер Србија има такве младе генерације да сам ја сигурна да ће се у будућности развијати само у добром правцу", каже Јуренић.

Председник САНУ и председник жирија проф. др Владимир Костић је, у обраћању студентима, навео да ће се стручна комисија потрудити да критично, одговорно и објективно процени њихове радове, као и да ће њихове идеје дати онај допринос који је Србији неопходан.

Најбоље рангирани пројекат биће награђен са милион динара, другопласирана идеја са 800.000 динара, а трећепласирана са 600.000 динара.

Са по 400.000 динара биће награђени пројектни тимови у посебним категоријама: најбоље брендинг решење, решење за најбољи утицај на животну средину, решење за најбољи допринос новом запошљавању и решење за најбољи утицај на развој заједнице. 

Идеја конкурса је представљање инвестиционог пројекта у једном региону или делу региона у Републици Србији, као потенцијалној могућности привредног развоја, првенствено регионалног, али и свеукупног.

Поред председника САНУ, чланови стручне комисије су министар привреде Србије Горан Кнежевић, министар без портфеља задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и извршна директорка РАС-а Тамара Јуренић.

Међу члановима стручног жирија су и секретар Одељења друштвених наука САНУ проф. др Часлав Оцић, генерални секретар СКГО Ðорђе Станичић, предавач на Факултету за медије и комуникацију Бојан Јоксимовић, директор Сектора за планирање и развој РАС Ана Жегарац и директор Сектора за регионални развој РАС Слободан Петровић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести