Не смемо зауставити рударство, на Рио Тинто стављена тачка

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, поручила је данас да је влада дефинитивно ставила тачку на пројекат Рио Тинта у Србији, као и да о измени Закона о рударству и мораторијуму на ископавање литијума треба повести велику расправу после избора, пошто се та тема сада најдиректније политизује.
zorana mihajlovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Михајловићева је гостујући на ТВ Танјуг, на питање види ли то што поједини тврде да је одлука о Рио Тинту само привремена и да се после избора поново враћа та прича, одговорила:

"На причу о Рио Тинту је стављена тачка. Не три тачке, већ тачка. И то је готово и то смо урадили како смо и рекли. И то је управо тако - ставили смо тачку".

Што се тиче мењања закона и мораторијум на ископавања литијума у Србији, Михајловићева истиче да треба све ставити на сто и повести велику јавну расправу, али не само са еколошким организацијама.

"Пошто је потпуно јасно да се неке теме користе најдиректније у политичке сврхе. Да се заврше избори, па да видимо шта ради цео свет. Моје мишљење је да су те минералне сировине јако важне. Све на сто и да видимо да ли нам је потребан мораторијум и да ли да угасимо сваку врсту рударства", истакла је она.

Министарка каже да треба да се определимо и да ли смо за развој индустрије или само треба да развијамо, на пример, пољопривреду, или да нађемо неки компромис.

"Ми смо заједнички донели одлуку на влади, сви су гласали као један. Уговора нема и тачка је стављена. Али, нисам за то да се зауставља развој", казала је она.

Михајловићева истиче да је за развој, али уз поштовање еколошких стандарда, пошто за њу заустављање рударства и енергетике значи и заустављање Србије.
 

"То не значи да се Србија продала за профит, већ да Србија мора да нађе заједнички језик између заштите животне средине и развоја. Јер, ако не буде развоја, одоше и људи из Србије. Ако може цео свет (да се развија), можемо и ми", навела је она .

Михајловићева је казала да су сви наши закони усклађени са европским у тој области.

 

Пријава за Грчића, осталим одговорним у ЕПС-у други посао

Михајловић је изјавила данас да је то министарство поднело пријаву против бившег директора ЕПС-а Милорада Грчића и поручила да и остали који су водили ЕПС треба да траже други посао.

Они људи који су водили систем морају да се склоне и траже неки други посао, рекла је Михајловића гостујући на ТВ Танјуг.

"Министарство је поднело пријаве, не само за бивше директора ЕПС-а него и за још неке људе, и даље је то на иституцијама. Мислим да ће морати да се поставе ствари на своје место", поручила је она.

То су, такође, људи који морају да положе рачуне, пошто причамо о националном и државном интересу, нагласила је министарка.

На питање када ће бити изабран нови директор ЕПС-а, Михајловићева је рекла:

"Надам се ускоро. Ми смо дали померањем овог директора (Грчића) могућуност ЕПС-у да се струка врати на своје место и надам се да ћемо ускоро добити новог директора, али ЕПС није питање само једног човека већ целог система".

Михајловићева, на питање да ли је кандидат за то место Мирослав Томашевић, актуелни извршни директор за производњу енергије, казала да је он сјајан инжењер који је све време био са министарством када се десио колапс у децембру.

"И пуно нам је помогао, то је човек који има ауторитет инжењера и зна свој посао. Од самога почетка нам је пуно помогао да се систем стабилизује и највише се тиме бавио", навела је Михајловићева.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести