Раст кинеске фабричке активности лагано успорио у јуну

ПЕКИНГ: Раст кинеске фабричке активности успорио је у јуну на најнижи ниво у четири месеца, под притиском поскупљења сировина, глобалне несташице полупроводника и поновног пораста случајева ковид-19 у главној извозној провинцији Гуангдонг.
peking kina pix
Фото: Pixabay.com

Званични индекс менаџера набавке (ПМИ) благо се смањио на 50,9 поена у јуну наспрам 51 поена у мају, показали су данашњи подаци Државног завода за статистику, извештава Ројтерс.

Ипак, ПМИ индекс је већи од прогнозе аналитичара који су предвиђали успоравање на 50,8 поена, и задржао се изнад границе од 50 поена која раздваја раст од пада.

Друга највећа економија на свету се у великој мери опоравила од поремећаја изазваних пандемијом ковид-19, али се кинески произвођачи суочавају са новим изазовима почев од раста цена сировина до уских грла у глобалном ланцу снабдевања.

Ново жариште корона инфекција у главној кинеској извозној провинцији Гуангдонг такође је пореметило испоруке.

Званични кинески ПМИ, који се углавном фокусира на велика предузећа и државне компаније, показује да је подиндекс који мери само производњу пао на 51,9 поена, што је најнижи ниво у поселдња четири месеца са 52,7 бодова претходног месеца.

Нове извозне поруџбине су пале други месец заредом у јуну и то бржим темпом.

Џао Кинге, статистичар у НБС, приписује успоравање производње ограничавајућим факторима као што су несташица полупроводника, неадекватно снабдевање угљем, нестанци струје и редовно одржавање опреме.

Кинеске власти су саопштиле да ће обуздати свако неразумно повећање цена робе.

Државни орган за планирање покренуо је истраге на тржишту угља, руде гвожђа и ђубрива, што је резултирало смањењем цена.

Званични ПМИИ у непроизводном сектору такође је пао у јуну на 53,5 поена са мајског нивоа од 55,2 бода, показао је одвојени извештај кинеске статистике.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести