Савет Грчке земљама чланицама ЕУ како да уштеде гас: Зимујте на Криту

БЕРЛИН: Европска унија жели да смањи потрошњу гаса за 15 одсто због смањених руских испорука.
g
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/ Fit Ztudio, ilustracija)

И пре хитног плана из Брисела, земље чланице предузеле су мере предострожности за уштеду енергије, пренео је Дојче веле.

Најбољи савет за уштеду енергије Немцима, који су више него било ко у Европи зависни од руског гаса, вероватно долази из Грчке.

Шта кажете на то да немачки пензионери зими једноставно дођу на дужи одмор на Крит, рекао је у Атини грчки министар туризма.

Он је додао, да би још боље било да се пензионери преселе у Грчку - сунце, плажа и грчка кухиња, уместо издвајања огромних сума новца за грејање и топлу воду у немачком зимском сивилу.

Позадина овог итекако озбиљног предлога гласи: Грчка је много боље припремљена од Немачке за хитни план ЕУ о добровољном смањењу потрошње гаса за 15 одсто.

Ниједно грчко острво, изузев Евбеје, није спојено на гасовод. Они се греју на уље за ложење или на струју, а ако истински захлади, камин је део стандардног инвентара многих кућа и станова.

Попут Португалије и Шпаније, Грчка се првобитно изјаснила против предлога Европске комисије о штедњи.

Шпанска министарка енергетике Тереза Рибера сажела је оно што мисле чланице ЕУ са југа Европе: "За разлику од многих других земаља, Шпанци нису живели изнад својих могућности када је у питању енергија."

Последњих година шпанска влада је уложила много новца у инфраструктуру за велике танкере са течним гасом из САД и других крајева света.

Највеће европско постројење за регасификацију налази се у Барселони, а трећина свих постројења у ЕУ налази се у Шпанији.

Суседна Француска, такође, има четири терминала за течни гас. Од средине јуна Француска више не добија гас директно из Русије, али је постала највећи светски увозник руског течног гаса.

Француска је активирала такозвану "наранџасту фазу", која сигнализира напету ситуацију у снабдевању гасом.

Француски председник Емануел Макрон отишао је чак и корак даље - 14. јула, на државни празник, назвао је национални план уштеде енергије "генералном мобилизацијом".

У међувремену, грађани би требало да укључују машину за судове само једном дневно уместо два пута и стално гасе светло.

Италија, која је пре почетка руске инвазије на Украјину 48 одсто увезеног гаса набављала из Русије, одгодила је, попут Немачке, планирано постепено окончање грејања на угаљ.

Она има седам електрана, од којих су неке затворене, а неке раде са смањеним капацитетом.

У јавним установама у Италији становништво ће се од 1. маја мало више знојити: клима-уређаји више не смеју да хладе просторије на температури испод 27 степени, с тим што постоји праг толеранције од два степена.

А зими се јавне установе могу загрејати до највише 19 степени.

У Белгији се од марта примењују снижене стопе ПДВ-а на грађевинске производе и услуге као што су рушење и реновирање кућа, уградња соларних колектора, геотермалних пумпи и соларних бојлера.

Слоган белгијске владе при том гласи: „Изолујте своје куће, изолујте Путина."

И Холандија одустаје од начела која су се, баш као и у Немачкој, до пре неколико месеци чинила недодирљивим: термоелектране на угаљ, чија је производња због климатске кризе смањена на трећину, сада раде пуном паром до 2024.

У Аустрији се произвођачи који користе енергију сунца, ветра и воде, пребацују на камени угаљ, док би друге електране, које раде на гас могле бити преусмерене на нафту.

Хрватска повећава капацитете за складиштење течног гаса, Бугарска испитује налазишта нафте и гаса у Црном мору, а у Румунији је влада парламенту поднела нацрт реформе постојећег рестриктивног офшор-закона, како би се експлоатација гаса са дна мора учинила уносном.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести