Софтвер лови намештене тендере

– Намештене или лажиране понуде при јавним набавкама спадају међу најтеже повреде конкуренције – изјавио је председник Комисије за заштиту конкуренције Милоје Обрадовић на Првом форуму јавних набавки, на којем је представио нове алате у борби против намештених тендера. – Та повреда може имати различите форме, али увек се своди на један исти исход: понуђачи, који су међусобно конкуренти у конкретном поступку јавне набавке, унапред су договорили који од њих ће победити на тендеру, по којој цени и под којим условима.
biznis/pixabay
Фото: pixabay.com

Он је, како се наводи у саопштењу Комисије, упозорио на то да свако од тржишних учесника који је спреман на ту врсту договарања у поступцима јавних набавки ризикује да буде санкционисан новчано, и то казнама које се могу кретати и до десет одсто прихода компаније у претходној години, као и забраном учешћа у јавним набавкама у одређеном периоду.

Истакао је да Комисија за заштиту конкуренције свакодневно ради на откривању случајева намештања јавних набавки, свесна чињенице колико је важно да се новац пореских обвезника који се троше кроз систем јавних набавки, наменски користи.

– Комисија је сачинила упутство за откривање намештених понуда у поступцима јавних набавки које је доступно на њеном сајту, а захваљујући сарадњи с британским телом за заштиту конкуренције, однедавно користи и софверску алатку која помаже детекцији евентуалних намештања понуда, односно договора понуђача у поступцима јавних набавки – нагласио је он.


Приоритет државе

Обрадовић је истакао да Комисија, у сарадњи с другим органима, интензивно ради на унапређењу система јавних набавки у Србији, као и да се труди да унапреди своја знања и знања свих тржишних учесника о важности поштовања принципа конкуренције.

По његовим речима, не постоји савремено уређена држава у којој ефикасан систем јавних набавки није један од приоритета земље у којој су институције државе велики инвеститори, односно купци робе и услуга, а међу којима је и Србија, те несумњиво имају изазовнији посао да систем јавних набавки перманентно усавршавају, чине га транспарентнијим и што мање порозним.


Програм, додао је Обрадовић, омогућава да стручњаци Комисије уношењем различитих параметара, као што су цене, услови јавне набавке или делови понуда, брже и ефекасније истраже већи број јавних набавки.

– Употреба те алатке нам помаже да ефикасно скенирамо одређену јавну набавку и видимо колики је степен постојања индиција потенцијалног недозвољеног, картелског договора – закључио је Обрадовић.

Д. В.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести