Српски стартапи на Џејтексу међу најбољима на свету

ДУБАИ: Три од шест српских стартапа који учествују на овогодишњем сајму информатичких технологија Џејтекс (Gitex) у Дубаију су у конкуренцији од 750 стартапа из 30 земаља света ушли у полуфинале такмичења „Супернова изазов“ за јајбоље младе ИТ компаније.
kancelarija kompjuteri
Фото: pixabay.com

То су “Joberty Technologies”, “Кредиум” и “Deap Blue Sea”, а један од њих има шансу да освоји награду од 200.000 долара.

Оснивач стартапа “Joberti” Никола Мијаиловић каже да су са остала два стартапа ушли међу 100 најбољих и сада чекају одлуку жирија да ли ће се пласирати у финале.

'Џоберти'' је платформа која спаја људе који траже посао са технолошким комапнијама. Нама је Дубаи интересантан као тржиште, јер је влада Дубаија најавила издавање 100.000 ''златних виза'' за програмере на пет година, што нам говори да ће ово бити прилика за нас, рекао је Мијаиловић за Танјуг.

Додао је како су већ остварени контакти са неким од фондоова који финансирају овакве идеје, и да је Џајтекс због тога добра прилика за младе технолошке форме да напредују.

Стартап “Idea buddy” који води Немања Жунић представио је иновативни софтвер за планирање бизниса.

Солидно је интересовање за наше решење и има доста разговора с инвеститорима што би нам помогло да се бизнис подигне на виши ниво, реако је Жунић

Српски стартап “White lemour” је на овогодишњем Џајтексу представио производе из области биозтехнологије, а главни производ им је биоспорин, потпуно еколошка замена за стиропор.

Његова производња је карбон негативна, што значи да смањује загађење атмосфере.

Потпуно је биоразградив, јер се распада у огранско ђубриво и не може да гори. Примарно је намењен за употребу као једнократна амбалажа, јер је она највећи извор загађења палстиком, а ово се користи уместо стиропора за паковање различитих производа, истиче први човек “White lemoura” Никола Станојевић.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести