Пројекти за већу пошумљеност Војводине

Пошумљеност површина у Војводини износи свега око шест одсто и тако је већ неколико деценија, а сматра се да оптимална шумовитост треба да буде око 14 одсто.
w
Фото: Ekološki pokret Vrbasa

Како би дали свој допринос у решавању проблема недостатка шума, представници Мреже “Пошумимо Војводину” су се пријавили за конкурс Младих истраживача Србије “Екосистем - подршка реформама у заштити животне средине” са жељом да покрену ствари у тој области и тако су прихваћена два пројекта. 

Како за “Дневник” каже координаторка пројекта у Новом Саду Душица Миленковић из Покрета горана Новог Сада,  осам одсто недостатка шума је велики проценат који је тешко достићи, јер је Војводина житница и сваки квадратни метар се користи за пољопривреду, а откако су површине постале приватна власништва, много је теже доћи до слободних подручја која се могу пошумити...

- Некада смо имали дрвореде уз путеве, железнице, водне токове а сада тога више нема, јер нису надокнађени након што су посечени – каже Душица Миленковић. - Пројекат “Шума зове на дијалог” ће бити реализован кроз више акција које ће се спроводити у три града: у Новом Саду, где су представници Покрет Горана Новог Сада и Дечија еколошка академија, затим у Врбасу ( Еколошки покрет Врбаса ) и Сремска Митровица (Рурални центар “Сова”). Радићемо на образовању деце у основним школама о томе колико су шуме важне и зашто их треба чувати и подизати ако је могуће. Други део је организовање округлих столова и фокус група са свим заинтересованим странама у решавању  проблема недостатка шума, као и састанке са онима који доносе одлуке о томе како ће се и шта финансирати. Имаћемо и три примера практичне садње у поменутим градовима или њиховој околини.

Како каже, пројекат се реализује од августа у трајању од пет месеци и у нашем граду се до сада припремао едукативни материјал.

- Радимо сајт мреже “Пошумимо Војводину” како би грађани могли да имају све битне информације на једном месту, а почели смо договоре са школама, јер са децом намеравамо да реализујемо едукативне радионице – објашњава наша саговорница. - Након практичне садње деца која су била најактивнија биће награђена једнодневним мотивационим излетом у неко заштићено природно добро, не би ли их и тако стимулисали да остану активни у заштити природе.

Еколошки покрет Врбаса (ЕПВ) је реализовао четири радионице са малишанима, а како је објаснио Ратко Ђурђевац из те организације, прва се тицала урбане културе и фитнес вежбања са младим волонтерима под називом “Здраво и зелено!”

- Извели смо комбиновану радионицу са младим волонтерима ЕПВ у центру Врбаса и на летњем фитнес вежбалишту, уз чланице спортског удружења „Еуридика” – објашњава Ђурђевац. - Кроз радионицу смо настојали да надградимо знање и интересовање школске деце, младих волонтара ЕПВ за локални амбијент. Учили смо да окрећемо главу и усмеравамо поглед, да уочавамо склад и несклад и у томе препознамо труд и слогу, као нерад и разједињеност.

Почетком септембра је реализована друга радионица у коју су били укључени и ђаци Еко тима из ОШ “Вук Караyић” из Црвенке, ради наставка сарадње на заједничким еколошким активностима. Деца из те школе су, уз своју наставницу техничког Јелену Керекеш, током претходних годину дана одржавали своје еколошко двориште и вредно сакупљали секундарну сировину коју су им бесплатно уступили њихови суграђани.

- Деци смо дали нови импулс за ангажовање и наставак доприноса јавном интересу за чистију и зеленију Црвенку – поручио је наш саговорник, додавши да је пао договор да један од приоритета буде озелењавање и пошумљавање, испитивање јавног мнења и анимација грађана да се у већој мери укључи у идеје и акције зеленог школског тима.

По његовим речима, радна кампања ЕПВ у Лазином парку у Врбасу реализована је у виду треће радионице. Еколошки покрет Врбаса је са младим

волонтерима, члановима инвалидима, уз подршку донатора и сарадника спровео низ активности у оплемењивању највеће зелене оазе у Врбасу - Лазином парку, који је уједно и најважнији ваздушни филтер за грађане Врбаса. Направљено је и постављено еколошко ћоше, летња учионица за активности на отвореном, а офарбано је и педесетак клупа и мостића, постављене су нове корпе...

- У оквиру недељне акције имали смо и малу радионицу са волонтерима на којој смо их упознали са циљевима пројекта и одакле долази подршка – каже Ђурђевац. - Потом су деца сазнала и за ризик посетиоца парка – амброзију, која није поштедела ни ову јавну површину. Најавили смо им и нове акције и нашу намеру да овај потез на јесен додатно пошумимо и озеленимо.

Све активности се реализују путем пројекта “Шума зове на дијалог”, у оквиру програма “ЕКО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине”, који спроводе Млади истраживачи Србије (МИС), уз подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида). Пројекат реализују 4 чланице мреже „Пошумимо Војводину” - Покрет горана Новог Сада, Еколошки центар Врбас, Рурални центар Сова и Дечија еколошка академија, док је носилац пројекта Покрет горана Новог Сада.

 Ивана Бакмаз

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести