Шведска произвела први безфосилни челик у свету

СТОКХОЛМ: Шведска компанија С САБ саопштила је да је „произвела први безфосилни челик у свету“ и да је кренула са испорукама Волво групи, свом првом купцу.
celik pixabay
Фото: pixabay.com

То је резултат најновијег развоја пројекта Хибрит, установљеног 2016. године, а чији су власници С САБ, енергетска компанија Ватенфол и ЛКАБ, групација за рударство и минерале, извештава ЦНБЦ, додајући да су Ватенфол и ЛКАБ у власништву шведске државе.

Идеја која стоји иза Хибрит пројекта је безфосилна прозиводња челика употребом „100 посто водоника" уместо угља и кокса.

С САБ је у саопштењу окарактерисао пробну испоруку као "важан корак на путу ка ланцу вредности потпуно безфосилних материјала у производњу гвожђа и челика".

У перспективи, циљ С САБ-а је развој технологије која може да се примени у индустријским размерама, а у компанији се надају да би то могло да се догоди већ 2026.

"Први безфосилни челик на свету није само велики корак за С САБ, већ представља доказ да је могуће извршити транзицију и значајно смањити глобални угљенични отисак челичне индустрије", изјавио је Мартин Линдквист, председник и извршни директор компаније.

Према Међународној агенцији за енергију (ИЕА), сектор гвожђа и челика одговоран је за 2,6 гигатона директне емисије угљен-диоксида годишње. У 2019. години, та цифра је била већа од износа директних емисија штетних гасова из сектора као што су цементна и хемијска индустрија.

Према ИЕА, сектор челика је „највећи индустријски потрошач угља, којим подмирује око 75 посто својих потреба за енергијом“.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести