Табаковић: Грађани у куповину од данас могу само с телефоном

БЕОГРАД: У Србији је данас обављено прво инстант плаћање мобилним телефоном помоћу IPS QR кода, а прву такву трансакцију обавила је гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Она је у продајном објекту Меркатора С у овом тржном центру рекла да ће овај дан за њу бити посебно упамћен, као и у историји НБС, Банке "Поштанска штедионица" и компаније Меркатор С.

Она је навела да ће 27. фебруар памтити као дан када је грађанин могао да крене у куповину само са мобилним телефоном.

Табаковић је рекла да ће овакав начин плаћања бити омогућен у прођаним објектима компаније Меркатор С и преко Банке "Поштанска штедионица", а да очекује да ће се ускоро том пројекту прикључити други трговински ланци и банке.

"Данас чинимо оно што је за многе далека будућност" поруцила је Табаковић и навела да ће нови начин плаћања олакшати живот грађанима и плаћање учинити једноставнијим, ефикаснијим и најбезбеднијим.

Она је рекла да је данашњи дан за банку празник и навела да такву врсту плаћања имају јос шамо Шведска и Кина где само један оператор има монопол над том врстом плаћања.

Објаснила је да у Србији свака банка која има ебанкинг може да омогући услугу плаћања мобилним телефоном QR кодом, чији је носилац НБС .

Навела је да корисници у Србији преко гоогле плеј продавнице могу преузети апликацију која ће омогућити такву врсту плаћања.

Додала је да плаћање QR кодом омогућује да трговац има увид у рачун купца 60 секунди и нагласила да је циљ да се сва плаћања обављају легалним токовима, као и да се плаћа порез.

Све могуће токове из сивих зона увешћемо у легалне, рекла је Табаковић.

Догађају у ТЦ Мерактор присуствовао је и председник Извршног одбора Банке "Поштанска штедионица" Бојан Кекић који је изразио задовољство због новог начина плаћања за које је рекао да је технолошки најнапредније у Европи.

"Банка Поштанска штедионица је прва у Србији која је омогућила најсавременији начин плаћања без картице и готовине", рекао је Кекић и навео да је овај пројекат од националног значаја.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести