Табаковић: Пред Србијом су изазови већи него икада

БЕОГРАД: Србија је данас несумњиво економски знатно јача земља него пре 10 година, изјавила је гувернер Народне банке Јоргованка Табаковић и истакла да су пред нашом земљом изазови већи него икад, те да ће влада и НБС урадити све да се очува стабилност.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (video)

Табаковић је рекла да се, упркос суши и ескалацији сукоба у Украјини, остаје при оцени да ће се инфлација у нашој земљи у наредном периоду смањивати, али да није реално да то буде пре последњег квартала.

Табаковић је у интервјуу за лист Политика говорила о резултатима свог десетогодишњег рада на функцији гувернерке НБС и објаснила да јој је све то време био циљ да обравда поверење председника Србије Александра Вучића и грађана који су гласали за њега и вредности чији је он симбол.

"Десет година стабилности курса, јачање банкарског сектора и осам година ниске стабилне инфлације, уз сталан развој кадрова и давање прилике младим људима, уз континуирано, али и опрезно увођење иновација у платном систему, слика су Народне банке", навела је Табаковић.

Додала је да се увек противила негативним и нултим каматним стопама које обесмишљавају вредност новца и штедњу, као и да је увек била против штампања новца које се "под различитим називима" ради у свету.

Према њеним речима, не може се пронаћи дужи период од оснивања централне банке до данас у којеме је Србија имала стабилност курса, ценовну стабилност и мање проблема у банкарском сектору.

Табаковић је казала да је њена "максима" да "стабилност курса нема алтернативу" и да се у стабилности сусрећу интереси свих - и грађана, и привреде, и државе, и страних улгача, и институција и појединаца, и поверилаца и штедиша.

"Зато ми је драго што је све мање оних који релативној стабилности динара према евру имају шта да приговоре. Стварност их је најбоље демантовала", поручила је гувернер, истичући да би дозвољавање прекомерних осцилација курса само допринело неизвесности у привреди и код грађана.

Када је реч о инфлацији, која је у јуну достигла чак 11,9 одсто, Табаковић је нагласила да је актуелна висина инфлације глобални проблем, а не само српски и да је у највећој мери проузрокована дешавањима која су изван граница наше земље.

Оценила је да је инфлација у Србији на високом нивоу, али је у упоредивим земљама још већа.

"Такође, базна инфлација је скоро двоструко нижа од укупне, а све то уз знатно нижу референтну каматну стопу, чиме обезбеђујемо и даље повољне финансијске услове за привреду", објаснила је она.

Сматра да инфлација није могла да се обузда и "полије хладном водом" јер зависи од глобалних фактора - светских цена енергената, индустријских сировина и примарних пољопривредних производа, али да је држава спречила преливање чувањем стабилности курса, финансијске стабилности и постепеним повећањем прво репо стопе, а онда и референтне каматне стопе.

На питање да ли остаје при тврдњи да ће инфлација у другом делу године почети да пада с обзиром на повећање цене струје, гувернерка НБС је поручила да ће се према оценама, упркос суши и кризи у Украјини, инфлација у наредном периоду смањивати, али да није реално да то буде пре последњег квартала ове године, као и да је најављено поскупљење струје урачунато у те пројекције.

На питање да прокоментарише критике удружења банкарских клијената да је стала на стану банака и да штити банке, а не дужнике и захтеве да заустави банке у повећању накнада, Табаковић је одговорила да су банке важне за нашу економију, али да је неприхватљиво да немају слуха за потребе клијената и да заборављају да без привреде и грађана ни оне не би постојале.

Најавила је да је у припреми пакет мера у вези са накнадама банака, како би се заштитио стандард грађана у Србији.

Када је у питању раст камата у будућности, губвернетр НБС је навела да је се тренутно налазимо у амбијенту значајног раста глобалне инфлације, у коме повећање каматних стопа треба да делује као "лек" ради поновноог успостављања контроле над инфлационим притисцима.

Додала је да би по поновном успостављању стабилности цена, тренд каматних стопа могао бити преокренут.

Табаковић је подвукла и да актуелна влада ради све како би раст БДП-а био што већи, те да ће домаћи фактори наставити и даље да доприносе привредном расту.

"Нико са сигурношћу не може да каже да ли ће кључне европске земље успети да избегну рецесију. У таквим околностима привредни раст Србије је и даље могућ и реалан, јер имамо ефекте активирања ранијих и константних прилива нових инвестиција, диверсификовали смо економију у претходном периоду, а имамо и све веће државне ивестиције", навела је Табаковић.

Она је изразила понос што је НБС постала тачка ослонца и институција од поверења, захваљујући младом и иновативном тиму, али и сарадњи са владом и председником Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести