Момировић: Брза саобраћајница Рума-Шабац-Лозница најважнији пројекат за Срем, Мачву и западну Србију

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић током обиласка радова на аутопуту и брзој саобраћајници Рума – Шабац – Лозница, код петље Хртковци, изјавио је да је то најважнији инфраструктурни пројекат за Срем, Мачву и западну Србију јер ће омогућити бољи економски стандард у овом делу наше земље. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Подсетио је да су пре неколико месеци започети радови на изградњи брзе саобраћајнице Шабац – Лозница и да је циљ владе да они буду завршени до краја септембра 2024. године.  Нагласио је да ће то бити још један показатељ да наша земља има најквалитетнију инфраструктуру, попут западне Европе.

- Упркос чињеници да је на истоку Европе рат, Србија је фокусирана на економски раст и  развој земље, како би надокнадили оно што је пропуштено у претходним деценијама - додао је Момировић и поручио да је поносан на све што је до сада урађено, захваливши се компанији „Азвирт“. Како је напоменуо, „поред свих великих пројеката на којима радимо и који мењају Србију, један од кључних приоритета  је социјално – економски положај свих запослених“.

Обиласку радова присуствовали су председница општине Рума Александра Ћирић, градоначелник Шапца Александар Пајић, градоначелник Лознице Видоје Петровић, в.д. директор „Коридора Србије“ Александар Антић, као и Мурат Туркоглу извршни директор београдског огранка компаније „Азвирт“.

Александра Ћирић је нагласила да је изградња аутопута Рума - Шабац и брзе саобраћајнице Шабац - Лозница један је од приоритетних задатака у друмском транспорту. Реч је о пројекту који је важан за развој и повезивање Срема, са Мачвом и западном Србијом, а такође је веома значајан и за регионално повезивање, пре свега  са Босном и Херцеговином.

- Изградња модерне саобраћајнице кроз општине Руму растеретиће три села наше општине од прекомерног саобраћаја, то су Хртковци, Платичево и Кленак, тако што ће иза Хртковаца бити изграђен надвожњак са петљом, а иза Кленка према Шапцу биће изграђен мост. Овај пројекат омогућиће бољи и квалитетнији саобраћај, а унапређена међусобна повезаност допринеће развоју свих општина у овом делу земље - изјавила је она.

Антић је прецизирао да су радови реализовани преко 78 процената, а интензивно се ради на деоници ауто-пута од Шапца према Руми, где се радови изводе у дужини од око 12 километара. Ради се на осам мостова, рекао је Антић и подсетио да је доста урађено и на деоници брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице, уз очекивање да ће се током маја радови интензивирати.

Модерна саобраћајница која ће повезати Руму и Лозницу, у укупној дужини од 77 километара, обухватаће три просторне целине: деоница Рума - Шабац, у дужини од 21,14 километара ће бити аутопут у пуном профилу, друга целина је мост преко реке Саве у дужини од 1,3 километра, а трећа деоница је Шабац-Лозница, која ће бити изграђена у профилу брзе саобраћајнице у дужини од 54,58 километара и траса ће заобићи сва насељена места.

Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на аутопту Рума – Шабац и брзој саобраћајници Шабац – Лозница, закључен је 19. новембра 2019. године са азербејџанском компанијом „Азвирт„. Уговорена цена радова је 467,5 милиона евра.

С. Ст.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести