У Србији можда лежи закопано богатство - литијум

БЕОГРАД: Глобална потрага за литијумом је у јеку, а највеће резерве у Европи овог метала који се користи за батерије, према неким проценама, леже у Србији.
baterija, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Тежак део посла могло би да буде његово извлачење, наводи агенција Блумберг, а преноси Блиц.

Како наводи агенција, геолози истражују брдовити пејзаж у потрази за металом који постаје све присутнији у савременој технологији: литијумом, и то подручје у Србији где је пронађен може да постане нови европски фронт у економској бици са Азијом.

Глобална потрага за литијумом је у јеку, док компаније желе да смање употребу фосилних горива. БлумбергНЕФ процењује да ће током следећих 11 година потражња литијумског материјала за батерије порасти осам пута.

Процењене резерве литијума у Србији су највеће у Европи, а незасити апетит за батеријама које напајају све, од ајфона до аутомобила "Тесла", подстиче жељу компаније Рио Тинто Гроуп да истражи могућност његовог ископавања.

Председник Александар Вучић у фебруару је литијум назвао "једном од највећих нада за Србију" и позвао компаније да убрзају посао како би покренуле производњу.

У језгру литијумских снова Србије налази се минерал назван "јадарит", по долини Јадар. Садржи литијум и бор који се користи у керамици, ђубривима и изолацији.

У централној и источној Европи, Чешка и Аустрија такође проучавају потенцијал ископавања литијума. Румунија поново отвара руднике за ретке земаљске минерале. И међународне компаније шире производњу батерија у региону, укључујући Дајмлер АГ и Јохнсон Маттхеи Плц у Пољској.

Али, литијумска енергија у Србији, ако се може профитабилно извлачити, довољно је велика да помогне континенту да се такмичи са Азијом, посебно с Кином, трећим највећим светским произвођачем литијума и врхунским произвођачем литијум-јонских батерија.

Рио Тинто, једна од највећих светских рударских компанија, и истраживач са седиштем у Аустралији Јадар Литхиум Плц тестирају колико литијума има у Србији.

Рио Тинто је одбио да коментарише, а Јадар Литхиум, који обухвата групу непознатих инвеститора које заступа ЈПМорган Цхасе & Цо, одбио је да тачно прецизира где истражују.

Оптимистичке процене владе и прелиминарно истраживање показују да у Србији може бити чак 200 милиона тона резерви, док амерички Геолошки институт каже да у земљи има милион тона идентификованих резерви, што је чини једним од најбогатијих извора литијума у Европи.

Иако је ископавање још увек најмање три године далеко, српске власти заговарају развој додатних активности, као што су рефинација и производња батерија.

“Отварање фабрике батерија било би кључно за подизање животног стандарда”, каже Ненад Антић, заменик градоначелника Врања, најближег града истраживању које спроводи Јадар Литхиум Плц. Он процењује да би производња смањила стопу незапослености у граду са 80.000 становника, где је око 10.000 људи без посла.

Рио Тинто је на свом сајту назвао Јадар “значајном вредношћу за Србију”, и навео да литијум и бор “играју значајну улогу у енергетски ефикаснијој будуцности”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести