УН: Глобални БДП ће порасти 5,4 посто у 2021, али...

ЊУЈОРК: Светска економија ће проћи боље ове године него што се предвиђало у ранијим пројекцијама, али ће спора вакцинација против ковида-19 у многим земљама у развоју спутати њихов економски опоравак, објавиле су данас Уједињене нације.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Очекује се да ће глобални економски раст ове године достићи 5,4 посто након пада од 3,6 процената 2020. године, према најновијем извештају УН о светској економској ситуацији и изгледима, преноси Фондација Томсон Ројтерс.

Међутим, перспективе раста неких земаља у Јужној Азији, подсахарској Африци и Латинској Америци и даље су "крхке и неизвесне" због спорог напретка с вакцинацијом, наводи се у документу Одељења за економска и социјална питања УН.

„Неједнакост с набавком вакцина међу земљама и регионима представља значајан ризик за ионако неравномеран и крхки глобални опоравак“, оцењује главни економиста УН Елиот Харис.

Правовремени и универзални приступ вакцинацији против ковида, каже, биће "тас на ваги" за окончање пандемије или, с друге стране, за губитак још много година раста, развоја и могућности.

Кину и Сједињене Државе, које су брзо напредовале са програмима имунизације, ове године очекује економски раст од 8,2 посто, односно 6,2 процента респективно.

Насупрот томе, предвиђа се да ће економија Нигерије порасти за само 1,8 одсто. Према Ројтерсовом извештају, та западноафричка земља вакцинисала је мање од 1,0 посто свог становништва.

Уједињене нације већ дуго апелују да вакцине буду доступне свим земљама подједнако и да се издвоји више новца за финансирање Ковакс механизма за дељење вакцина, чији је циљ да до 2021. године купи до 1,8 милијарди доза како би се осигурао равноправан глобални приступ.

Раније овог месеца, амерички председник Џо Бајден је подржао идеју да се о одрицању од права интелектуалне својине за вакцине против короне, што би потенцијално утрло пут другим земљама да саме производе цепиво и допринело драматичном повећању глобалних залиха. Бројни извештаји међународних организација, институција, разних форума упозоравају на то да пандемија продубљује глобалну неједнакост

Добротворна организација Оксфам са седиштем у Најробију проценила је у јануару да се број људи који живе у сиромаштву широм света удвостручио на више од 500 милиона.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести