Већа штета од прекограничног ЦО2 пореза него од санкција

МОСКВА: Игор Сечин, шеф руског нафтног дива Росњефта, обавестио је Кремљ да прекогранични порези на угљеник, који планира Европска унија, може да нанесе далеко већу штету руској економији од санкција, пише лист Комерсант у данашњем издању.
vazduh zagadjenje
Фото: pixabay.com

Европска комисија је изложила план да од 2026. године уведе ЦО2 тарифе на загађујућу робу, чиме ће приморати неке увознике да на граници плаћају царину на угљеник за производе чија производња подразумева високу емисију угљеника, као што је случај с челиком, преноси Ројтерс.

Москва је проценила да би тај намет могао да погоди извоз руске робе са 7,6 милијарди долара, укључујући руду гвожђа, алуминијум, цеви, електричну енергију и цемент, те да би у крајњој инстанци могао да се прошири и на извоз нафте, гаса и угља.

Сечин је у писму, упућеном 30. јуна председнику Русије Владимиру Путину, навео да порез ЕУ и могуће сличне мере у другим регионима могу да нанесу "неупоредиво већу штету економији од незаконитих санкција уведених Русији и руским компанијама", пренео је Комерсант.

Запад је увео вишегодишње санкције Русији 2014. године након припајања полуострва Крим тој земљи.

Ројтерс додаје да није могао независно да потврди писање руског листа, те да Росњефт, на чијем је челу Сечин од 2012. године, није одмах одговорио на захтев за коментаром.

Сечин је у писму предложио да Путин покуша да издејствује да Русија буде стављена на листу земаља изузетих од пореза на ЦО2 због способности њених екосистема, односно огромних руских шума да апсорбују гасове са ефектом стаклене баште, навео је Комерсант.

Први чивек Росњефта је такође предложио да се развије систем јединица за угљеник на бази руских прорачуна, који би се признавао у иностранству, пише у тексту.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести