Влада оснива предузећа за изградњу јефтиних станова

БЕОГРАД: Влада Србије је донела одлуку о оснивању седам предузећа која ће се бавити изградњом станова за припаднике снага безбедности, објављено је у Службеном гласнику.
e
Фото: pixabay.com

Основана су предузећа СПВ Авала из Београда, СПВ Ибар из Краљева, СПВ Пчиња из Врања, СПВ Тиса из Новог Сада, СПВ Дунав из Нови Сад, СПВ Лепеница из Крагујевца и СПВ Сава из Сремске Митровица. 

По реализацији пројекта, привредна друштва ће престати да раде у складу са Законом о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, а сва права и обавезе пренеће на министарство надлежно за послове финансија.

Органи предузећа су: скупштина и директор - Грађевинска дирекција Србије.

Функцију Скупштине друштва врши оснивач, преко највише три овлашћена представника, које предлаже министарство надлежно за послове привреде. 

У првој фази реализације пројекта изградње јефтиних станова за припаднике снага безбедности до 2020, чија је вредност процењена на 64,35 милиона евра, требало би да буде изграђено укупно 1. 578 станова. 

План је да до 2020. године буде изграђено укупно 5.203 стана, а станови би првенствено били намењени припадницима војске, полиције, младим научницима... 

Прва фаза изградње требало би да почне у шест градова, у Београду, Новом Саду, Нишу, Врању, Краљеву и Крагујевцу. 

Предвиђено је да станови имају површине између 32 и 92 квадрата. 

Министарство грађевинарства издало је грађевинске дозволе за изградњу у Врању 186 јефтиних станова у четири зграде и 190 станова у Нишу у две зграде. 

Скупштина Србије усвојила је 25. маја лекс специјалис који омогућава изградњу станова за припаднике војске, полиције и служби безбедности по субвенционисаним ценама, не већим од 500 евра по квадратном метру. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести